Thursday, August 24, 2017

4 Sekawan .

Salam and hi !

Post ni di dedicate for my 4 sekawan;

1. Me
2. Zureen
3. Qeela 
4. Safra



Last month kot, kteorg plan nak g HOLIDAY. Since da lamaa tak jumpa so excited la memasing nak plan holiday. So pergi la survey budget trip Turle Island (where the story begin) 

So  Qeela, already arrange the trip, the date also been fixed. But on one not really a fine day, Qeela text us on group Whatsapp;
KORANG TAU TAK ADA BOT KARAM KAT PULAU PERHENTIAN !!
Our initial plan is Pulau Perhentian, so semua plan musnah begitu saja. Plan ni mmg confirm musnah bilaa Safra said;

AKU DAH LA ADE TRAGEDI* DENGAN KORANG SEMUA ! EEEE

So aku paham, that's it. Fullstop .

Pity us.

 *tragediairterjunsekayu*




Road to Longcall !

Salam and hi !

ITS REALYYYYYYYY A LONG JOURNEY !

Lately ni since dah nak habis  chambering lagi macam2 masalah yang datang. Sabar. Sometimes rasa macam too much, but bila fikir balik, myb ni semua ada hikmahnya bak kata omputih;

Every silver lining has a cloud

So just be patience and live our life if can to the fullest. 

My longcall still yet to obtain date but probably on October ! *soon*


Wednesday, August 16, 2017

TRAGEDI 16/8/17

Salam and hi !


Hit and run? A big NO NO NO from me. That's y aku patah balik tadi. Sorry for all inconvenience, truly sorry. 


LIFE CAN GET HARD AND
THINGS CAN GO WRONG,
BUT NO MATTER WHAT,
YOU'VE GOT TO STAY STRONG!

Wednesday, June 21, 2017

Borak-borak bulan puasa !

Salam and hi!

Ni kejadian dalam bulan puasa OTW dari Melaka ke Muar.

Ye, I know it's not a long journey punnnnnn. BUT since naik kereta dengan Boss, dia punya slow aku pun tak tau nak gambarkan macam mana. Dia tahu da yg kteorg gerak dah lambat sebab lepas g Muar dia kena hantar aku balik Jasin lagi. Haih.

Sepanjang dalam kereta, banyak sgt idea and soalan yg dia nak tanya kat aku. Aku dah la malas nak layan. Sebelum bertolak tu dah la jumpa client dekat KFC. KFC tauuu tak??? Bau ayam diaaaaa, urmmmm. Tapi sebab aku puasa, Boss pun tak nak makan. Dia kata tak baik la, sebab macam tak hormat. Actually, aku okay je. 

Antara soalan dia is;

Siti, apa u nak jawab kalau org cakap dengan u, eh kenapa bela perogol, perompak? Kan dia memang salah. So, apa u nak cakap.

Aku diam.

Siti? 

Senyum je. Sebab dalam fikiran aku, aku belum ready kot untuk kes2 jenayah berat macam tu. 

Dia sambung lagi, owh ok, u puasa kan? U tak payah jawab. U dengar je ape I nak cakap  k.

Hurm. (Suka hati kau laaa nak cakap apa pun, aku mmg malas nak cakap)

Dan dia teruskan membebel sampai, dah nak masuk Merlimau ada one topic yg sangat interesting dia cakap.

Siti, U nak cuti raya berapa hari?

(hah, ni yang nak dengar sebenarnya, sambil tunjuk muka eksaited) U biasa bagi berapa?

I ok je. U mintak la, kalau over sangat kita bincang la. 

(aku diam balik, sebab tak tau nak mintak berapa lama sebab semua orang dah naik keje, kalau cuti sorang2 apa nak buat)

Owh ok la, u fikir, by this Friday U just let me know.

OK.

Dan dia senyap, sampai ke Muar, aku pun macam nak tertido2 dalam kereta.

Satu pun cerita dia sepanjang perjalanan tu, takde satu pun masuk otak aku. 

Konklusi nya, kami bertolak balik dari Muar pukul 5.30, and aku nak bagi tahu yang ESOK nya aku kena attend case at SEREMBAN HIGH COURT. Attend case is not a problem but the problem issssssssss AKU TAK SIAPKAN LAGI PAPER WORK SEBAB IKUT BOSS G JALAN2 SATU HARI ! So ak stay back ofis sampai pukul 7. Beli lauk bungkus la apa lagi. And untuk hari tu sebab aku puasa, boss ikut puasa jugak satu hari

"SITI, HARI NI I PUASA SEKALI DENGAN U"

ok la tu, rasa la satu hari puasa.
p/s: dia tak puasa pun sebab dia berhenti isi minyak pastu beli air gas minum. just tak minum depan aku je 

Thursday, June 8, 2017

Movie Review !

Salam and hi !

Recently, aku pecah rekod  sebab pergi tengok wayang sensorang. Hahahahaha. Loner sangattttttttt aa.


1)

First movie yang aku pergi tengok sensorang is THE BRIDE. Aku sumpah tak tau yang the bride tu horror movie. Yang aku aku tau, aku kena spend for about 3 hours before interview dengan Melaka Bar Committee. So, after duty kat Melaka Bar, around pukul 1 macam tu, aku g Aeon Bukit Beruang g makan2 (time ni belum puasa). So, directly after makan, terus shoot g Melaka Mall, kat seberang tu. And tak check pun screentime ke apa, terus g counter, pastu terus pilih THE BRIDE, sebab tu je time yang sesuai, duration dalam 2 jam, so approximately akan habis dalam pukul 4 macam tu, CUN! sebab aku punya interview pukul 4.30. 

S: ye, nak tengok cerita apa?

M: (tanpa fikir panjang) the bride.

S: (dia bagi tau yang mana seat kosong)

M: (tak perasan pun yang hall tu kosong, means takde org langsung nak tengok cerita tu) yang depan sikit la.

S: untuk berapa orang ye?

M: sorang.

S: SORANG?

M: ye sorang (sambil muka, ele, biarlaaaa aku nak tengok sensorang ke apa, bukan pakai duit kau pun)


Lepas dapat ticket, aku terus masuk hall, sekali bila aku bukak pintu hall tu, takde sorng umat manusia pun. Perghh, nervous aa jugak time tu la terfikir yang ada orang cerita seram2. So time tu la aku gunakan masa yang ada untuk check cerita apa yang aku beli tadi.

Sekali cerita hantu laaaaaaaaaaaaaa !!!!!


Tak seram pulak kau, time kau search tu keluar gambar ni, sebab aku da rasa macam seram2 sejuk, aku tak duduk kat seat aku yang kat depan tu, aku duduk betul2 kat pintu masuk, reason: kalau takut senang nak larikkkkkkkk. Hahahaha.

Sebab da beli and tak nak membazir, aku pun stay laa, dengan harapan ada la orang masuk join aku tengok cerita tu. Time iklan2 yang berlama2 tu, ad orang tolak pintu, rupanya staff dia, hancur hati aku, then bila dah nak dekat start tu, aku sorang tomboy ni masuk, duduk row sama dengan aku. Dalam hati, boleh laaa dari takde. Tomboy tu pun sensorang jugak. Lepas tomboy tu masuk ada la group pompuan2 ala2 yang baru nak up tu masuk (mulut kauu). Time tu ak da rasa confident sikit untuk duduk kat seat aku, aku tengok la kat depan, sensorang.

REVIEW (THE BRIDE):
bagi aku ok la, maybe aku rasa seram sebab aku tengok sensorang. Tapi aku masih ok lagi cuma ada satu part je dlm movie aku rasa macam nak blaaaaa je dari situ, part yang dia mengilai, haiyooooo, puas aku tutup telinga. Aku rasa kalau pergi dengan org, cerita ni takde la seram mana. Just bila kau sensorang jadi penakut sikit, sebab mana tau tetiba ada orang join duduk sebelah ke ? its okay kalau orang if bukan orang????? Huhuhuhuhu


2)

Untuk movie yang kedua ni aku tak tengok sensorang, aku tengok berdua. Dengan dak Awe, time ni kiteorng tengok lepas balik dari Segamat. Sebab hantar kereta kat PUSPAKOM.
Actually, cerita ni aku yang eksaited nak tengok sebab aku memang layan cerita ni time volume 1 dulu, and aku mmg dah fall in love dengan STAR LORD tu. Wiiwiwiiwiwi. Aku risau jugak sebab dak Awe tak layan sangat cerita2 angkasa2 ni. Tapi dia ikut je la, sebab dia tak kan nak tengok cerita sensorang kan, heh.



REVIEW (GUARDIAN OF TEH GALAXY VOL2)

Tersangatttttttttt la best, and aku tak sangka akan ada sad ending untuk cerita ni, macam2 emosi la aku rasa time tu. And aku happy sebab dak Awe pun macam suka, thanks to Baby Groot, hahahaha. Dia suka budak kecik yang comel, degil and tak pakam bahasa. Baby Groot, you're the cutesssssttttt thing in this universe. Cerita sangat best sampai aku rasa nak repeat je. Seriously.


3)

Movie yang paling latest sekali aku tengok and im alone again. Hehehe. First time dulu, aku fikir ee malu la nak tengok movie sensorang, awkward la, macam2 lagi la aku fikir. Ni da second time, aku redah je, time ni aku pergi da puasa. Cerita nya bermula;

S: hai, nak tengok cerita apa?

M: pirates of the caribbean.

S: ok, untuk berapa orang ye?

M: Sorang

S: (pandang aku muka pelik jugak) erm, nak popcorn?

M: (nampak aku macam tak puasa ke) *aku pandang dia dengan pandangan paling menyampah,annoying, and aku pandang je dia without a word*

S: eh tak, popcorn boleh bawak balik untuk berbuka.

M: takyah la. Tu je

Oh ya, ni aku tengok sensorang sebab aku kena tunggu staff mahkamah masuk kerja. Aku datang time tu pukul 1230tghari (jumaat), so staff tu dah keluar, so sebab urgent aku terpaksa handle benda tu sampai selesai. So, no choice. Movie time la ape lagi.

Cerita ni aku memang layan almost semua sequel dia. Just satu je aku tak tengok, ON STRANGER TIDES. Lain semua aku tengok. 


REVIEW (PIRATES OF THE CARIBBEAN: SALAZAR'S REVENGE/ DEAD MEN TELL NO TALES)

Since aku memang layan, cerita ni aku suka sebab dia ada part kelakar, obviously part Captain Jack, he's soooooooooo funny. Ada jugak part action time scene berlawan dengan Capitan Salazar. Ada sedih, pasal family. All in one la, senang cakap. Punya la lama cerita ni, sampai si Will Turner tu dah ada anak, yang sama besar macam dia time first sequel dulu. Watak2 yang baru sangat best. Semua besttttttttttt aa pasal movie ni. Berbintang2 aku boleh bagi, hahhaa.

P/s: jangan pelik kalau ternampak aku kat wayang sensorang. :)

Wednesday, June 7, 2017

GIGS BALIK KAMPUNG *jandabaikXbukittinggi*

Salam and hi!

More than 10 years of friendship. My decision to join them reallyyyyy worth it. I enjoy every second being with them. We're all the same just like before, we fight, we talk, we laugh. There is nothing on this earth more to be prized than true friendshipHope it will last forever, yang tak dapat join, faham, sekarang semua dah ada commitment masing2. Yang dah kahwin, kerja, just nanti harap ada one fine day all the gigster dapat reunion sesama k. Loveeee u guys a lottttttttttttt



Sampai2 je aku la orang paling eksited sekali nak gi terjun air sungai depan homestay tu. Gambar ni nampak kan air keroh, sebab baru lepas hujan, but i dont care, nak terjun jugak, 










Happy faces. Lepas mandi2 nak tawaf kampung pulak, da macam budak sekolah kena hantar kem jati diri tau. Its ok, im just happy being together with youuuuuu olsssssss. 





 Lepas dah lunch, mandi2, sambil nak tunggu turn mandi, so, kita main UNO dulu. Main2 jugak mulut masing2 tak berenti nak mengunyah. Kuaci is my all time fav snack.



Time nak prepare untuk dinner, kteorg divide dua group, 
1. masak kat dapur, goreng fries, nudgets, dll (so gambar dorang takde, sebab free hair kat dalam rumah)
2. geng hidup api nak buat bakar ayam, and kena laa bakar ayam tu.

So untuk ni ada story sikit,

M: eh, kita start hidup api (untuk bakar ayam) lepas maghrib la.

P: eh, takde2 kita start hidup api sekarang ( time tu dalam pukul 5 lebih nak dekat pukul 6)

M: awal nyaaaaaaaaaaaaaa !

Sambil membebel sebab kena hidup api awal, aku dengan finie g la amek tempat untuk bakar tu. Bermula la, kejadian nak hidupkan api, punyaaaaaaaa laaaaaa susah. Sebab sebelum ni kalau ad BBQ dengan family, abg2 yang buat, sekali time kena buat sendiri, mygadddddddddd. Habis separuh kot starter yang Pikah beli untuk hidupkan api. Gambar di atas merupak geng hidup api dari petang sampai malam.

Kalau la ikut plan aku hidup api lepas maghrib, tak makan malam la kita semuaaaaa hari tu. Hehehe





Tu muka tu da paling habis berminyak dah tu. Sebab ade dua tempat bakar, mula2 aku dgn finie amek yang besar tu, masukkan arang dalam dia, lepas da lamaaaa da farina dll try hidupkan api tu, aku terfikir pulak, eh kalau besar ni jauh la api dgn ayam, bila nak masak, arang kita pun bukan banyak sgt.

So, gunalah yang kecik tu. Problem solved.





Wowwwwww, tempting nyaa rupa ayam tu, ni bukan indah khabar dari rupa tau, sebab ayam tu memang sedap ngat2.

Ni time dinner, semuaa wajib pakai kain batik sebab ikut tema " GIGS BALIK KAMPUNG". Bibir merah2 tu kengkonon oldschool la tu.






Mandi2 hari ke-2, air tu dah nampak jernih sikit kan, lepas berendam, budak2 ni main batu, susun batu, menara batu, ape2 laaa. Air dia punyaaa sejuk syokkk wooooooo








Lepas checkout homestay, semua taknak balik dulu, So our next plan issssssss BIKIT TINGGI. 













Dan selepas bergambar, g RnR, makan, and shoot terus balik Melaka. 

LOTS OF LOVE.

THE END .



Tuesday, March 28, 2017

T A M A K !

Salam and hi !

Suddenly, this word crossed my mind, why people should be TAMAK! Why???  Supposedly, since u r getting older, lagi banyak kan masa g  masjid, kuliah agama, dekatkan diri dengan Allah ni tak. 

As for me, what can I do is just sit back and watch all this drama/ nonsense, nak bandingkan umur aku memang tak layak nak tegur KAU. Tapi kalau ikut perangai aku rasa at least im better than u. Macam dalam drama, orang baik mesti asyik kena tuduh buat ini laa buat itu laaa, but at the end nanti kita tengok laa siapa yang betul siapa yang salah. Buat apa nak takut kalau tak buat salah kan. HE knows everything. 

Cerita pasal tamak ni aku teringat kat arwah Odang (atuk, tak tau kenapa aku panggil dia Odang, memamg dari kecik, bila da besar baru aku rasa pelik sebab semua kawan aku panggil atuk dia atuk), dia pernah cakap macam ni;

Buat apa nak tamak, biarkan lah orang tu, kita tengok apa dia nak buat, kalau pun dia tamak aku tak rugi, dia pun tak senang.
Ada betul nya jugak cakap arwah Odang, based dengan apa yang aku tengok, oang yang tamak ni hidup dia tak senang pun makin lama makin susah ada la. Tapi nak buat macam mana, doakan je la one fine day nanti dia akan berubah. And jauhkan lah diri kita dari sifat2 tamak.

 Wallahu a’lam.