Wednesday, June 21, 2017

Borak-borak bulan puasa !

Salam and hi!

Ni kejadian dalam bulan puasa OTW dari Melaka ke Muar.

Ye, I know it's not a long journey punnnnnn. BUT since naik kereta dengan Boss, dia punya slow aku pun tak tau nak gambarkan macam mana. Dia tahu da yg kteorg gerak dah lambat sebab lepas g Muar dia kena hantar aku balik Jasin lagi. Haih.

Sepanjang dalam kereta, banyak sgt idea and soalan yg dia nak tanya kat aku. Aku dah la malas nak layan. Sebelum bertolak tu dah la jumpa client dekat KFC. KFC tauuu tak??? Bau ayam diaaaaa, urmmmm. Tapi sebab aku puasa, Boss pun tak nak makan. Dia kata tak baik la, sebab macam tak hormat. Actually, aku okay je. 

Antara soalan dia is;

Siti, apa u nak jawab kalau org cakap dengan u, eh kenapa bela perogol, perompak? Kan dia memang salah. So, apa u nak cakap.

Aku diam.

Siti? 

Senyum je. Sebab dalam fikiran aku, aku belum ready kot untuk kes2 jenayah berat macam tu. 

Dia sambung lagi, owh ok, u puasa kan? U tak payah jawab. U dengar je ape I nak cakap  k.

Hurm. (Suka hati kau laaa nak cakap apa pun, aku mmg malas nak cakap)

Dan dia teruskan membebel sampai, dah nak masuk Merlimau ada one topic yg sangat interesting dia cakap.

Siti, U nak cuti raya berapa hari?

(hah, ni yang nak dengar sebenarnya, sambil tunjuk muka eksaited) U biasa bagi berapa?

I ok je. U mintak la, kalau over sangat kita bincang la. 

(aku diam balik, sebab tak tau nak mintak berapa lama sebab semua orang dah naik keje, kalau cuti sorang2 apa nak buat)

Owh ok la, u fikir, by this Friday U just let me know.

OK.

Dan dia senyap, sampai ke Muar, aku pun macam nak tertido2 dalam kereta.

Satu pun cerita dia sepanjang perjalanan tu, takde satu pun masuk otak aku. 

Konklusi nya, kami bertolak balik dari Muar pukul 5.30, and aku nak bagi tahu yang ESOK nya aku kena attend case at SEREMBAN HIGH COURT. Attend case is not a problem but the problem issssssssss AKU TAK SIAPKAN LAGI PAPER WORK SEBAB IKUT BOSS G JALAN2 SATU HARI ! So ak stay back ofis sampai pukul 7. Beli lauk bungkus la apa lagi. And untuk hari tu sebab aku puasa, boss ikut puasa jugak satu hari

"SITI, HARI NI I PUASA SEKALI DENGAN U"

ok la tu, rasa la satu hari puasa.
p/s: dia tak puasa pun sebab dia berhenti isi minyak pastu beli air gas minum. just tak minum depan aku je 

Thursday, June 8, 2017

Movie Review !

Salam and hi !

Recently, aku pecah rekod  sebab pergi tengok wayang sensorang. Hahahahaha. Loner sangattttttttt aa.


1)

First movie yang aku pergi tengok sensorang is THE BRIDE. Aku sumpah tak tau yang the bride tu horror movie. Yang aku aku tau, aku kena spend for about 3 hours before interview dengan Melaka Bar Committee. So, after duty kat Melaka Bar, around pukul 1 macam tu, aku g Aeon Bukit Beruang g makan2 (time ni belum puasa). So, directly after makan, terus shoot g Melaka Mall, kat seberang tu. And tak check pun screentime ke apa, terus g counter, pastu terus pilih THE BRIDE, sebab tu je time yang sesuai, duration dalam 2 jam, so approximately akan habis dalam pukul 4 macam tu, CUN! sebab aku punya interview pukul 4.30. 

S: ye, nak tengok cerita apa?

M: (tanpa fikir panjang) the bride.

S: (dia bagi tau yang mana seat kosong)

M: (tak perasan pun yang hall tu kosong, means takde org langsung nak tengok cerita tu) yang depan sikit la.

S: untuk berapa orang ye?

M: sorang.

S: SORANG?

M: ye sorang (sambil muka, ele, biarlaaaa aku nak tengok sensorang ke apa, bukan pakai duit kau pun)


Lepas dapat ticket, aku terus masuk hall, sekali bila aku bukak pintu hall tu, takde sorng umat manusia pun. Perghh, nervous aa jugak time tu la terfikir yang ada orang cerita seram2. So time tu la aku gunakan masa yang ada untuk check cerita apa yang aku beli tadi.

Sekali cerita hantu laaaaaaaaaaaaaa !!!!!


Tak seram pulak kau, time kau search tu keluar gambar ni, sebab aku da rasa macam seram2 sejuk, aku tak duduk kat seat aku yang kat depan tu, aku duduk betul2 kat pintu masuk, reason: kalau takut senang nak larikkkkkkkk. Hahahaha.

Sebab da beli and tak nak membazir, aku pun stay laa, dengan harapan ada la orang masuk join aku tengok cerita tu. Time iklan2 yang berlama2 tu, ad orang tolak pintu, rupanya staff dia, hancur hati aku, then bila dah nak dekat start tu, aku sorang tomboy ni masuk, duduk row sama dengan aku. Dalam hati, boleh laaa dari takde. Tomboy tu pun sensorang jugak. Lepas tomboy tu masuk ada la group pompuan2 ala2 yang baru nak up tu masuk (mulut kauu). Time tu ak da rasa confident sikit untuk duduk kat seat aku, aku tengok la kat depan, sensorang.

REVIEW (THE BRIDE):
bagi aku ok la, maybe aku rasa seram sebab aku tengok sensorang. Tapi aku masih ok lagi cuma ada satu part je dlm movie aku rasa macam nak blaaaaa je dari situ, part yang dia mengilai, haiyooooo, puas aku tutup telinga. Aku rasa kalau pergi dengan org, cerita ni takde la seram mana. Just bila kau sensorang jadi penakut sikit, sebab mana tau tetiba ada orang join duduk sebelah ke ? its okay kalau orang if bukan orang????? Huhuhuhuhu


2)

Untuk movie yang kedua ni aku tak tengok sensorang, aku tengok berdua. Dengan dak Awe, time ni kiteorng tengok lepas balik dari Segamat. Sebab hantar kereta kat PUSPAKOM.
Actually, cerita ni aku yang eksaited nak tengok sebab aku memang layan cerita ni time volume 1 dulu, and aku mmg dah fall in love dengan STAR LORD tu. Wiiwiwiiwiwi. Aku risau jugak sebab dak Awe tak layan sangat cerita2 angkasa2 ni. Tapi dia ikut je la, sebab dia tak kan nak tengok cerita sensorang kan, heh.



REVIEW (GUARDIAN OF TEH GALAXY VOL2)

Tersangatttttttttt la best, and aku tak sangka akan ada sad ending untuk cerita ni, macam2 emosi la aku rasa time tu. And aku happy sebab dak Awe pun macam suka, thanks to Baby Groot, hahahaha. Dia suka budak kecik yang comel, degil and tak pakam bahasa. Baby Groot, you're the cutesssssttttt thing in this universe. Cerita sangat best sampai aku rasa nak repeat je. Seriously.


3)

Movie yang paling latest sekali aku tengok and im alone again. Hehehe. First time dulu, aku fikir ee malu la nak tengok movie sensorang, awkward la, macam2 lagi la aku fikir. Ni da second time, aku redah je, time ni aku pergi da puasa. Cerita nya bermula;

S: hai, nak tengok cerita apa?

M: pirates of the caribbean.

S: ok, untuk berapa orang ye?

M: Sorang

S: (pandang aku muka pelik jugak) erm, nak popcorn?

M: (nampak aku macam tak puasa ke) *aku pandang dia dengan pandangan paling menyampah,annoying, and aku pandang je dia without a word*

S: eh tak, popcorn boleh bawak balik untuk berbuka.

M: takyah la. Tu je

Oh ya, ni aku tengok sensorang sebab aku kena tunggu staff mahkamah masuk kerja. Aku datang time tu pukul 1230tghari (jumaat), so staff tu dah keluar, so sebab urgent aku terpaksa handle benda tu sampai selesai. So, no choice. Movie time la ape lagi.

Cerita ni aku memang layan almost semua sequel dia. Just satu je aku tak tengok, ON STRANGER TIDES. Lain semua aku tengok. 


REVIEW (PIRATES OF THE CARIBBEAN: SALAZAR'S REVENGE/ DEAD MEN TELL NO TALES)

Since aku memang layan, cerita ni aku suka sebab dia ada part kelakar, obviously part Captain Jack, he's soooooooooo funny. Ada jugak part action time scene berlawan dengan Capitan Salazar. Ada sedih, pasal family. All in one la, senang cakap. Punya la lama cerita ni, sampai si Will Turner tu dah ada anak, yang sama besar macam dia time first sequel dulu. Watak2 yang baru sangat best. Semua besttttttttttt aa pasal movie ni. Berbintang2 aku boleh bagi, hahhaa.

P/s: jangan pelik kalau ternampak aku kat wayang sensorang. :)

Wednesday, June 7, 2017

GIGS BALIK KAMPUNG *jandabaikXbukittinggi*

Salam and hi!

More than 10 years of friendship. My decision to join them reallyyyyy worth it. I enjoy every second being with them. We're all the same just like before, we fight, we talk, we laugh. There is nothing on this earth more to be prized than true friendshipHope it will last forever, yang tak dapat join, faham, sekarang semua dah ada commitment masing2. Yang dah kahwin, kerja, just nanti harap ada one fine day all the gigster dapat reunion sesama k. Loveeee u guys a lottttttttttttt



Sampai2 je aku la orang paling eksited sekali nak gi terjun air sungai depan homestay tu. Gambar ni nampak kan air keroh, sebab baru lepas hujan, but i dont care, nak terjun jugak, 










Happy faces. Lepas mandi2 nak tawaf kampung pulak, da macam budak sekolah kena hantar kem jati diri tau. Its ok, im just happy being together with youuuuuu olsssssss. 





 Lepas dah lunch, mandi2, sambil nak tunggu turn mandi, so, kita main UNO dulu. Main2 jugak mulut masing2 tak berenti nak mengunyah. Kuaci is my all time fav snack.



Time nak prepare untuk dinner, kteorg divide dua group, 
1. masak kat dapur, goreng fries, nudgets, dll (so gambar dorang takde, sebab free hair kat dalam rumah)
2. geng hidup api nak buat bakar ayam, and kena laa bakar ayam tu.

So untuk ni ada story sikit,

M: eh, kita start hidup api (untuk bakar ayam) lepas maghrib la.

P: eh, takde2 kita start hidup api sekarang ( time tu dalam pukul 5 lebih nak dekat pukul 6)

M: awal nyaaaaaaaaaaaaaa !

Sambil membebel sebab kena hidup api awal, aku dengan finie g la amek tempat untuk bakar tu. Bermula la, kejadian nak hidupkan api, punyaaaaaaaa laaaaaa susah. Sebab sebelum ni kalau ad BBQ dengan family, abg2 yang buat, sekali time kena buat sendiri, mygadddddddddd. Habis separuh kot starter yang Pikah beli untuk hidupkan api. Gambar di atas merupak geng hidup api dari petang sampai malam.

Kalau la ikut plan aku hidup api lepas maghrib, tak makan malam la kita semuaaaaa hari tu. Hehehe





Tu muka tu da paling habis berminyak dah tu. Sebab ade dua tempat bakar, mula2 aku dgn finie amek yang besar tu, masukkan arang dalam dia, lepas da lamaaaa da farina dll try hidupkan api tu, aku terfikir pulak, eh kalau besar ni jauh la api dgn ayam, bila nak masak, arang kita pun bukan banyak sgt.

So, gunalah yang kecik tu. Problem solved.





Wowwwwww, tempting nyaa rupa ayam tu, ni bukan indah khabar dari rupa tau, sebab ayam tu memang sedap ngat2.

Ni time dinner, semuaa wajib pakai kain batik sebab ikut tema " GIGS BALIK KAMPUNG". Bibir merah2 tu kengkonon oldschool la tu.






Mandi2 hari ke-2, air tu dah nampak jernih sikit kan, lepas berendam, budak2 ni main batu, susun batu, menara batu, ape2 laaa. Air dia punyaaa sejuk syokkk wooooooo








Lepas checkout homestay, semua taknak balik dulu, So our next plan issssssss BIKIT TINGGI. 













Dan selepas bergambar, g RnR, makan, and shoot terus balik Melaka. 

LOTS OF LOVE.

THE END .



Tuesday, March 28, 2017

T A M A K !

Salam and hi !

Suddenly, this word crossed my mind, why people should be TAMAK! Why???  Supposedly, since u r getting older, lagi banyak kan masa g  masjid, kuliah agama, dekatkan diri dengan Allah ni tak. 

As for me, what can I do is just sit back and watch all this drama/ nonsense, nak bandingkan umur aku memang tak layak nak tegur KAU. Tapi kalau ikut perangai aku rasa at least im better than u. Macam dalam drama, orang baik mesti asyik kena tuduh buat ini laa buat itu laaa, but at the end nanti kita tengok laa siapa yang betul siapa yang salah. Buat apa nak takut kalau tak buat salah kan. HE knows everything. 

Cerita pasal tamak ni aku teringat kat arwah Odang (atuk, tak tau kenapa aku panggil dia Odang, memamg dari kecik, bila da besar baru aku rasa pelik sebab semua kawan aku panggil atuk dia atuk), dia pernah cakap macam ni;

Buat apa nak tamak, biarkan lah orang tu, kita tengok apa dia nak buat, kalau pun dia tamak aku tak rugi, dia pun tak senang.
Ada betul nya jugak cakap arwah Odang, based dengan apa yang aku tengok, oang yang tamak ni hidup dia tak senang pun makin lama makin susah ada la. Tapi nak buat macam mana, doakan je la one fine day nanti dia akan berubah. And jauhkan lah diri kita dari sifat2 tamak.

 Wallahu a’lam.

Monday, March 27, 2017

보고싶다

Salam and hi!

I realyyyyyyyyyyyyyyyy miss you :( 

Last week, tetiba dapat whatsapp dari dia;

Mas, kau ke KL jauh tak? 
Tak, dua jam je kot kenapa?
Aku nak jumpaaa kau, rinduuuuuuuuu.
Aku punnnnnn...bla..bla..bla


Rindu nak bawak moto malam2, gelak kuat2, kacau budak sebelah rumah, layan movie korea, layan Running Man, hiking, makan banyak2, tidur rapat2 sebab dua2 penakut, main lari2 dalam rumah sebab dengar bunyi pelik, pindah rumah setiap sem, mandi laut, mandi air terjun sampai nak mati lemas hahahahaha, pilih baju hujan yg cantik2 sebab takut basah g kelas, main air banjir, g makan ayam penyet, g mydin, g mesra mall, makan nasi minyak mama, makan kek cheese kau buat, g makan pizza, stress study g karaoke, mengumpat, kau study aku tido, esok nya kau ingatkan balik ape yg kau baca, sebabkan aku tak baca, aku dengar je kau membebel, main makeup2, beli barang makeup, beli kasut walaupun dah ada, masak carbonara kat rumah, cari gaduh dengan orang, cuci mata lepak kat pantai, tolong up status untuk aku sebab aku memang tak suka update status, hijack phone aku pastu bukak FB aku puji diri dia sendiri comeyyy, post gambar sendiri kat IG dengan caption ZUYEEN COMEY .

To others mayb apa yang kiteorg buat agak membosankan, tapi tu la cara kita nak happy2 masa study kat Terngganu. Eventho simple but it is soooooooo precious. Teringat pulak ayat Syahrul; aku suka kek batik sebab dia simple tapi elegant (aku tak paham kenapa dia pakai word elegant, biarkan laa dia).

Kita sampai pernah cakap biarlaa semua org nak cari pasal/gaduh dengan kita, janji kita tak kacau dia and kita happy, biar laa kawan dua orang je. hahahahahaha. Sedih ! Nasib ada dua ketul budak Account yang nak kawan dengan dua ketul budak Law yang takde kawan ni :)




Nanti kita set date ea, bilaa tu??

From your ex-roommate, ex-classmate, ex-housemate.


Thursday, March 23, 2017

MENUNGGU !

Salam and hi !

First of all, aku nak cakap aku memang paling benci menungguuuuuuuuuuuuuuuuu !

But what to do, involve dengan kerja yang macam ni. Kejap kena tunggu Pegawai kerajaan la, tunggu itu laa, tunggu ini laaa, bla...bla... Yang paling aku benci tunggu client yang tak pernah on time. Tak on time tu still boleh consider lagi, tapi kalau kau tunggu the whole day tapi dia tak muncul2, mau tak menyirap pulak. Kalau dah tahu cant be on time, jangan laaaaaa gegatal call cakap nak datang. Simple, bila kau da ready nak datang, baru call.

Punctual. Susah agaknya nak punctual. Tak dapat tajam (sharp) dapat tumpul2 sikit pun jadi laaaa. 

Friday, March 17, 2017

Free TALK

Salam and hi!

Tahu tak ape maksud dia? It means free advise yang panjangnya da boleh buat Talk/ceramah.

Location : Mahkamah Sesyen 3[MS2] (or 2, i cant remember) 

Aku pun masuk lah ct dengan heboh nya sebab case aku dekat ct sebelah tangguh. So aku g la MS2 sebab nak jumpa Mira. Masuk2 tengok dia tengah borak dengan sorang Pakcik ni. He looks soooooooo familiar kat ct ni. 

Masuk2 aku terus g kat Mira;

Eh, case aku tangguh la, bosan, case kau bila nak start.
-kejap lagi kot

Suddenly, that Pakcik menyampuk;
Sape ni?
-Kawan saya la pakcik. Sama macam saya jugak, budak chambering.

And dari situ lah bermula nyaa talk dia.

Kids nowadays, haih tak tahu la macam mana nak cakap. Pemalas. Semua pun nak spoon feed. Tak usaha. No effort to improve themselves. (Aku da pelik da, Mira kat sebelah ni sengih, dia sambung lagi.)  Luar, appearance nak smart , tapi otak tu tak nak smart. Yang perempuan pun tudung nak cantik je, nak tajam biar nampak kemas, tapi akal tak tajam (dengan sedikit rasa menyirap, aku terus betul kan tudung, hehehe, pastu Mira sound aku-kau ni lagi dia cakap lagi kau buat-) Hah tengok tu. Haih. One more thing yang pakcik perasan, our younsters dont have good command of English. Baik Peguam ke, Doktor ke sama je. Why not kita improve our english pergi lah beli newspaper, one word per day, dalam setahun ade 350 days, kan dah boleh dapat 350 bombastic words. Ni tak, media sosial je la yang kau pandai. Once we have good command of English we can build our confidence level. Baru orang pandang ~~ blaa blaaa (tak ingat lagi ape pakcik ni cakap)

Lepas agak lama dengan talk tak berbayar which i think ada baik nya, tapi macam malas nak dengar sebab budak muda kan pemalas. Let figure out something to stop this pakcik daripada membebel dengan lebih panjang lebar.

I got an idea. Aku pun mulalah tanya;

Eh, Mira, kau tak g kat boss kau ke, kan dah nak start?
-Haah la memang aku nak g la ni.
Kau g la, aku pun nak g jumpa Elley ni. Pakcik saya pergi dulu la ye, kawan saya tunggu kat luar tu.


Pakcik tu sambung lagi, 'dah nak g ke? owh kawan da tunggu eh takpelah'

Aku pun dengan pantas membuka langkah. Bersedupppp aku cabut.

Ada betul jugak kata pakcik tu, cumaa aku time tu nak berborak, macam tak kena la time tu. So pakcik kalau kita jumpa lagi, boleh lah saya dengar ceramah pakcik