Tuesday, March 28, 2017

T A M A K !

Salam and hi !

Suddenly, this word crossed my mind, why people should be TAMAK! Why???  Supposedly, since u r getting older, lagi banyak kan masa g  masjid, kuliah agama, dekatkan diri dengan Allah ni tak. 

As for me, what can I do is just sit back and watch all this drama/ nonsense, nak bandingkan umur aku memang tak layak nak tegur KAU. Tapi kalau ikut perangai aku rasa at least im better than u. Macam dalam drama, orang baik mesti asyik kena tuduh buat ini laa buat itu laaa, but at the end nanti kita tengok laa siapa yang betul siapa yang salah. Buat apa nak takut kalau tak buat salah kan. HE knows everything. 

Cerita pasal tamak ni aku teringat kat arwah Odang (atuk, tak tau kenapa aku panggil dia Odang, memamg dari kecik, bila da besar baru aku rasa pelik sebab semua kawan aku panggil atuk dia atuk), dia pernah cakap macam ni;

Buat apa nak tamak, biarkan lah orang tu, kita tengok apa dia nak buat, kalau pun dia tamak aku tak rugi, dia pun tak senang.
Ada betul nya jugak cakap arwah Odang, based dengan apa yang aku tengok, oang yang tamak ni hidup dia tak senang pun makin lama makin susah ada la. Tapi nak buat macam mana, doakan je la one fine day nanti dia akan berubah. And jauhkan lah diri kita dari sifat2 tamak.

 Wallahu a’lam.

Monday, March 27, 2017

보고싶다

Salam and hi!

I realyyyyyyyyyyyyyyyy miss you :( 

Last week, tetiba dapat whatsapp dari dia;

Mas, kau ke KL jauh tak? 
Tak, dua jam je kot kenapa?
Aku nak jumpaaa kau, rinduuuuuuuuu.
Aku punnnnnn...bla..bla..bla


Rindu nak bawak moto malam2, gelak kuat2, kacau budak sebelah rumah, layan movie korea, layan Running Man, hiking, makan banyak2, tidur rapat2 sebab dua2 penakut, main lari2 dalam rumah sebab dengar bunyi pelik, pindah rumah setiap sem, mandi laut, mandi air terjun sampai nak mati lemas hahahahaha, pilih baju hujan yg cantik2 sebab takut basah g kelas, main air banjir, g makan ayam penyet, g mydin, g mesra mall, makan nasi minyak mama, makan kek cheese kau buat, g makan pizza, stress study g karaoke, mengumpat, kau study aku tido, esok nya kau ingatkan balik ape yg kau baca, sebabkan aku tak baca, aku dengar je kau membebel, main makeup2, beli barang makeup, beli kasut walaupun dah ada, masak carbonara kat rumah, cari gaduh dengan orang, cuci mata lepak kat pantai, tolong up status untuk aku sebab aku memang tak suka update status, hijack phone aku pastu bukak FB aku puji diri dia sendiri comeyyy, post gambar sendiri kat IG dengan caption ZUYEEN COMEY .

To others mayb apa yang kiteorg buat agak membosankan, tapi tu la cara kita nak happy2 masa study kat Terngganu. Eventho simple but it is soooooooo precious. Teringat pulak ayat Syahrul; aku suka kek batik sebab dia simple tapi elegant (aku tak paham kenapa dia pakai word elegant, biarkan laa dia).

Kita sampai pernah cakap biarlaa semua org nak cari pasal/gaduh dengan kita, janji kita tak kacau dia and kita happy, biar laa kawan dua orang je. hahahahahaha. Sedih ! Nasib ada dua ketul budak Account yang nak kawan dengan dua ketul budak Law yang takde kawan ni :)




Nanti kita set date ea, bilaa tu??

From your ex-roommate, ex-classmate, ex-housemate.


Thursday, March 23, 2017

MENUNGGU !

Salam and hi !

First of all, aku nak cakap aku memang paling benci menungguuuuuuuuuuuuuuuuu !

But what to do, involve dengan kerja yang macam ni. Kejap kena tunggu Pegawai kerajaan la, tunggu itu laa, tunggu ini laaa, bla...bla... Yang paling aku benci tunggu client yang tak pernah on time. Tak on time tu still boleh consider lagi, tapi kalau kau tunggu the whole day tapi dia tak muncul2, mau tak menyirap pulak. Kalau dah tahu cant be on time, jangan laaaaaa gegatal call cakap nak datang. Simple, bila kau da ready nak datang, baru call.

Punctual. Susah agaknya nak punctual. Tak dapat tajam (sharp) dapat tumpul2 sikit pun jadi laaaa. 

Friday, March 17, 2017

Free TALK

Salam and hi!

Tahu tak ape maksud dia? It means free advise yang panjangnya da boleh buat Talk/ceramah.

Location : Mahkamah Sesyen 3[MS2] (or 2, i cant remember) 

Aku pun masuk lah ct dengan heboh nya sebab case aku dekat ct sebelah tangguh. So aku g la MS2 sebab nak jumpa Mira. Masuk2 tengok dia tengah borak dengan sorang Pakcik ni. He looks soooooooo familiar kat ct ni. 

Masuk2 aku terus g kat Mira;

Eh, case aku tangguh la, bosan, case kau bila nak start.
-kejap lagi kot

Suddenly, that Pakcik menyampuk;
Sape ni?
-Kawan saya la pakcik. Sama macam saya jugak, budak chambering.

And dari situ lah bermula nyaa talk dia.

Kids nowadays, haih tak tahu la macam mana nak cakap. Pemalas. Semua pun nak spoon feed. Tak usaha. No effort to improve themselves. (Aku da pelik da, Mira kat sebelah ni sengih, dia sambung lagi.)  Luar, appearance nak smart , tapi otak tu tak nak smart. Yang perempuan pun tudung nak cantik je, nak tajam biar nampak kemas, tapi akal tak tajam (dengan sedikit rasa menyirap, aku terus betul kan tudung, hehehe, pastu Mira sound aku-kau ni lagi dia cakap lagi kau buat-) Hah tengok tu. Haih. One more thing yang pakcik perasan, our younsters dont have good command of English. Baik Peguam ke, Doktor ke sama je. Why not kita improve our english pergi lah beli newspaper, one word per day, dalam setahun ade 350 days, kan dah boleh dapat 350 bombastic words. Ni tak, media sosial je la yang kau pandai. Once we have good command of English we can build our confidence level. Baru orang pandang ~~ blaa blaaa (tak ingat lagi ape pakcik ni cakap)

Lepas agak lama dengan talk tak berbayar which i think ada baik nya, tapi macam malas nak dengar sebab budak muda kan pemalas. Let figure out something to stop this pakcik daripada membebel dengan lebih panjang lebar.

I got an idea. Aku pun mulalah tanya;

Eh, Mira, kau tak g kat boss kau ke, kan dah nak start?
-Haah la memang aku nak g la ni.
Kau g la, aku pun nak g jumpa Elley ni. Pakcik saya pergi dulu la ye, kawan saya tunggu kat luar tu.


Pakcik tu sambung lagi, 'dah nak g ke? owh kawan da tunggu eh takpelah'

Aku pun dengan pantas membuka langkah. Bersedupppp aku cabut.

Ada betul jugak kata pakcik tu, cumaa aku time tu nak berborak, macam tak kena la time tu. So pakcik kalau kita jumpa lagi, boleh lah saya dengar ceramah pakcik 
 

Legal Aid Duty

Salam and hi!

Tadi, masa duty kat Malacca Bar aku come across with this phrase.



SEEK and you shall find.
ASK and you shall receive.
BANG the door and it will open for you

Thursday, March 16, 2017

Makang2 !

Salam and hi !

Tetiba macam rindu pulak kat Terengganu tempat tumpah air mata, peluh ku. Yelakan tempat tumpah darahku bukannnn. Semua la yang aku rindu esp kawan2. Last jumpa tahun lepan bulan 10 time konvo. Bila laa ade orang nak kawen ni, boleh jumpa. Tu je satu cara nak jumpa. 

Ape yang best kat Terengganu?

LAUT
Macam yg aku cakap, laut dia cantik woooooooooo.

MAKANAN
  1. A few la, sebab bukan taste aku. Aku sangat suka pedasssssssssss. Orang Ganu pedas dia manja2 je. Tapi aku satu tempat ni kiteorng selalu g makan and kiteorang bagikan nama KEDAI PEDAS untuk dia. Jarang la makan kat kedai tu, sebab biasa bungkus je. Nak tau sebab apa? Sebab kalau makan kat kedai org tgok kita makan pun sedih, rasa nak menangis makan sebab terlampau pedas, tapi serious sedap. Kiteorang (qeela,zureen,safraa) ni mmg suka makan pedas,qeela and safraa orang Johor so memang suka mkan pedas, yang zureen tu org Ganu tapi tak tau la kenapa dia memang suka makan pedas, so memang sekepalaa la. Sampai ada satu tahap tu sampai kiteorg rasa boleh bocor usus sebab makan pedas sgt.
  2. Tempat yg selalu jugak aku g makan, nama dia SELERA KAMPUNG. Memang kampung betul la makanan dia, ade budu, ulam2. memeng best la. Lokasi: Belakang UMT
  3. Yang paling best is AIR KELADI BUBBLE. Ni biasanya kan pergi time petang, dia punya mee sup plus air keladi bubble memang terbaik la, dengan aingin sepoi2 bahasa tepi pantai, ishh memang best la. Kalau g situ memang tak lain la,mesti akan order bihun sup and air keladi bubble. Lokasi: PANTAI TOK JEMBAL, KUALA TERENGGANU. 
  4. Satu lagi tempat yang aku selalu g makan ikan celup tepung POK NONG. Kalau pergi sini memang tak boleh lambat. Kalau lambat memang panjang la kau kena beratur. Aku pernah mimpi nak makan sotong celup tepung dia. So, esoknya aku ajak la Zureen g, tapi sekali ade dua bas daaaaaaaaaa. Sebab memang nak makan, aku sanggup beratur biarla panjang pun. Sotong celup tepung dia memang rare la, aku boleh cakap tu yang paling sedap yang aku pernah makan, kau akan gunting sendiri sotong tu, pastu ada air2 keluar. Juicy nyaaaaaaaaaaaa. Serious sedap. Haritu, time konvo aku suruh Along aku g sana, dia kata sedap, habis licin semuaaaa. 

Image result for warung pok nong terengganu
Gambar dari Google

kedai kampung je tapi dia punya ramai orang datang haih. Jenuh nak beratur. Tapi puas hati la sebab sedap. 

Thats all, tempat2 yang suka pergi sepanjang aku berada di Terengganu :)

Wednesday, March 15, 2017

First bicara .

Salam and hi !

16/03/2017

This is my first bicara ever. Nervous tak tahu macam mana nak cakap la. Call orang ni, text orang, whatsapp and semua la senang cerita. Thanks to A and Elley sebab banyak tolong aku, bagi aku script la, flow, ajar time bila nak duduk. Haih tu semua pun aku tanya. 

Last2 aku tak guna pun script tu semua. TP (Timbalan Pendaftar, Pn. M) tu make my life soooooooo much easier. Dia tau kot betapa cuakk nya aku time tu plus ada attachment student lagi. Tak sempat nak belek2 script dia dah tanya soalan. So memang sangat impromtu la kiranyaaa. 

Alhamdulillah. Semua berjalan lancar. Dapat PSP. 

Thank you.