Tuesday, March 28, 2017

T A M A K !

Salam and hi !

Suddenly, this word crossed my mind, why people should be TAMAK! Why???  Supposedly, since u r getting older, lagi banyak kan masa g  masjid, kuliah agama, dekatkan diri dengan Allah ni tak. 

As for me, what can I do is just sit back and watch all this drama/ nonsense, nak bandingkan umur aku memang tak layak nak tegur KAU. Tapi kalau ikut perangai aku rasa at least im better than u. Macam dalam drama, orang baik mesti asyik kena tuduh buat ini laa buat itu laaa, but at the end nanti kita tengok laa siapa yang betul siapa yang salah. Buat apa nak takut kalau tak buat salah kan. HE knows everything. 

Cerita pasal tamak ni aku teringat kat arwah Odang (atuk, tak tau kenapa aku panggil dia Odang, memamg dari kecik, bila da besar baru aku rasa pelik sebab semua kawan aku panggil atuk dia atuk), dia pernah cakap macam ni;

Buat apa nak tamak, biarkan lah orang tu, kita tengok apa dia nak buat, kalau pun dia tamak aku tak rugi, dia pun tak senang.
Ada betul nya jugak cakap arwah Odang, based dengan apa yang aku tengok, oang yang tamak ni hidup dia tak senang pun makin lama makin susah ada la. Tapi nak buat macam mana, doakan je la one fine day nanti dia akan berubah. And jauhkan lah diri kita dari sifat2 tamak.

 Wallahu a’lam.

Monday, March 27, 2017

보고싶다

Salam and hi!

I realyyyyyyyyyyyyyyyy miss you :( 

Last week, tetiba dapat whatsapp dari dia;

Mas, kau ke KL jauh tak? 
Tak, dua jam je kot kenapa?
Aku nak jumpaaa kau, rinduuuuuuuuu.
Aku punnnnnn...bla..bla..bla


Rindu nak bawak moto malam2, gelak kuat2, kacau budak sebelah rumah, layan movie korea, layan Running Man, hiking, makan banyak2, tidur rapat2 sebab dua2 penakut, main lari2 dalam rumah sebab dengar bunyi pelik, pindah rumah setiap sem, mandi laut, mandi air terjun sampai nak mati lemas hahahahaha, pilih baju hujan yg cantik2 sebab takut basah g kelas, main air banjir, g makan ayam penyet, g mydin, g mesra mall, makan nasi minyak mama, makan kek cheese kau buat, g makan pizza, stress study g karaoke, mengumpat, kau study aku tido, esok nya kau ingatkan balik ape yg kau baca, sebabkan aku tak baca, aku dengar je kau membebel, main makeup2, beli barang makeup, beli kasut walaupun dah ada, masak carbonara kat rumah, cari gaduh dengan orang, cuci mata lepak kat pantai, tolong up status untuk aku sebab aku memang tak suka update status, hijack phone aku pastu bukak FB aku puji diri dia sendiri comeyyy, post gambar sendiri kat IG dengan caption ZUYEEN COMEY .

To others mayb apa yang kiteorg buat agak membosankan, tapi tu la cara kita nak happy2 masa study kat Terngganu. Eventho simple but it is soooooooo precious. Teringat pulak ayat Syahrul; aku suka kek batik sebab dia simple tapi elegant (aku tak paham kenapa dia pakai word elegant, biarkan laa dia).

Kita sampai pernah cakap biarlaa semua org nak cari pasal/gaduh dengan kita, janji kita tak kacau dia and kita happy, biar laa kawan dua orang je. hahahahahaha. Sedih ! Nasib ada dua ketul budak Account yang nak kawan dengan dua ketul budak Law yang takde kawan ni :)




Nanti kita set date ea, bilaa tu??

From your ex-roommate, ex-classmate, ex-housemate.


Thursday, March 23, 2017

MENUNGGU !

Salam and hi !

First of all, aku nak cakap aku memang paling benci menungguuuuuuuuuuuuuuuuu !

But what to do, involve dengan kerja yang macam ni. Kejap kena tunggu Pegawai kerajaan la, tunggu itu laa, tunggu ini laaa, bla...bla... Yang paling aku benci tunggu client yang tak pernah on time. Tak on time tu still boleh consider lagi, tapi kalau kau tunggu the whole day tapi dia tak muncul2, mau tak menyirap pulak. Kalau dah tahu cant be on time, jangan laaaaaa gegatal call cakap nak datang. Simple, bila kau da ready nak datang, baru call.

Punctual. Susah agaknya nak punctual. Tak dapat tajam (sharp) dapat tumpul2 sikit pun jadi laaaa. 

Friday, March 17, 2017

Free TALK

Salam and hi!

Tahu tak ape maksud dia? It means free advise yang panjangnya da boleh buat Talk/ceramah.

Location : Mahkamah Sesyen 3[MS2] (or 2, i cant remember) 

Aku pun masuk lah ct dengan heboh nya sebab case aku dekat ct sebelah tangguh. So aku g la MS2 sebab nak jumpa Mira. Masuk2 tengok dia tengah borak dengan sorang Pakcik ni. He looks soooooooo familiar kat ct ni. 

Masuk2 aku terus g kat Mira;

Eh, case aku tangguh la, bosan, case kau bila nak start.
-kejap lagi kot

Suddenly, that Pakcik menyampuk;
Sape ni?
-Kawan saya la pakcik. Sama macam saya jugak, budak chambering.

And dari situ lah bermula nyaa talk dia.

Kids nowadays, haih tak tahu la macam mana nak cakap. Pemalas. Semua pun nak spoon feed. Tak usaha. No effort to improve themselves. (Aku da pelik da, Mira kat sebelah ni sengih, dia sambung lagi.)  Luar, appearance nak smart , tapi otak tu tak nak smart. Yang perempuan pun tudung nak cantik je, nak tajam biar nampak kemas, tapi akal tak tajam (dengan sedikit rasa menyirap, aku terus betul kan tudung, hehehe, pastu Mira sound aku-kau ni lagi dia cakap lagi kau buat-) Hah tengok tu. Haih. One more thing yang pakcik perasan, our younsters dont have good command of English. Baik Peguam ke, Doktor ke sama je. Why not kita improve our english pergi lah beli newspaper, one word per day, dalam setahun ade 350 days, kan dah boleh dapat 350 bombastic words. Ni tak, media sosial je la yang kau pandai. Once we have good command of English we can build our confidence level. Baru orang pandang ~~ blaa blaaa (tak ingat lagi ape pakcik ni cakap)

Lepas agak lama dengan talk tak berbayar which i think ada baik nya, tapi macam malas nak dengar sebab budak muda kan pemalas. Let figure out something to stop this pakcik daripada membebel dengan lebih panjang lebar.

I got an idea. Aku pun mulalah tanya;

Eh, Mira, kau tak g kat boss kau ke, kan dah nak start?
-Haah la memang aku nak g la ni.
Kau g la, aku pun nak g jumpa Elley ni. Pakcik saya pergi dulu la ye, kawan saya tunggu kat luar tu.


Pakcik tu sambung lagi, 'dah nak g ke? owh kawan da tunggu eh takpelah'

Aku pun dengan pantas membuka langkah. Bersedupppp aku cabut.

Ada betul jugak kata pakcik tu, cumaa aku time tu nak berborak, macam tak kena la time tu. So pakcik kalau kita jumpa lagi, boleh lah saya dengar ceramah pakcik 
 

Legal Aid Duty

Salam and hi!

Tadi, masa duty kat Malacca Bar aku come across with this phrase.



SEEK and you shall find.
ASK and you shall receive.
BANG the door and it will open for you

Thursday, March 16, 2017

Makang2 !

Salam and hi !

Tetiba macam rindu pulak kat Terengganu tempat tumpah air mata, peluh ku. Yelakan tempat tumpah darahku bukannnn. Semua la yang aku rindu esp kawan2. Last jumpa tahun lepan bulan 10 time konvo. Bila laa ade orang nak kawen ni, boleh jumpa. Tu je satu cara nak jumpa. 

Ape yang best kat Terengganu?

LAUT
Macam yg aku cakap, laut dia cantik woooooooooo.

MAKANAN
  1. A few la, sebab bukan taste aku. Aku sangat suka pedasssssssssss. Orang Ganu pedas dia manja2 je. Tapi aku satu tempat ni kiteorng selalu g makan and kiteorang bagikan nama KEDAI PEDAS untuk dia. Jarang la makan kat kedai tu, sebab biasa bungkus je. Nak tau sebab apa? Sebab kalau makan kat kedai org tgok kita makan pun sedih, rasa nak menangis makan sebab terlampau pedas, tapi serious sedap. Kiteorang (qeela,zureen,safraa) ni mmg suka makan pedas,qeela and safraa orang Johor so memang suka mkan pedas, yang zureen tu org Ganu tapi tak tau la kenapa dia memang suka makan pedas, so memang sekepalaa la. Sampai ada satu tahap tu sampai kiteorg rasa boleh bocor usus sebab makan pedas sgt.
  2. Tempat yg selalu jugak aku g makan, nama dia SELERA KAMPUNG. Memang kampung betul la makanan dia, ade budu, ulam2. memeng best la. Lokasi: Belakang UMT
  3. Yang paling best is AIR KELADI BUBBLE. Ni biasanya kan pergi time petang, dia punya mee sup plus air keladi bubble memang terbaik la, dengan aingin sepoi2 bahasa tepi pantai, ishh memang best la. Kalau g situ memang tak lain la,mesti akan order bihun sup and air keladi bubble. Lokasi: PANTAI TOK JEMBAL, KUALA TERENGGANU. 
  4. Satu lagi tempat yang aku selalu g makan ikan celup tepung POK NONG. Kalau pergi sini memang tak boleh lambat. Kalau lambat memang panjang la kau kena beratur. Aku pernah mimpi nak makan sotong celup tepung dia. So, esoknya aku ajak la Zureen g, tapi sekali ade dua bas daaaaaaaaaa. Sebab memang nak makan, aku sanggup beratur biarla panjang pun. Sotong celup tepung dia memang rare la, aku boleh cakap tu yang paling sedap yang aku pernah makan, kau akan gunting sendiri sotong tu, pastu ada air2 keluar. Juicy nyaaaaaaaaaaaa. Serious sedap. Haritu, time konvo aku suruh Along aku g sana, dia kata sedap, habis licin semuaaaa. 

Image result for warung pok nong terengganu
Gambar dari Google

kedai kampung je tapi dia punya ramai orang datang haih. Jenuh nak beratur. Tapi puas hati la sebab sedap. 

Thats all, tempat2 yang suka pergi sepanjang aku berada di Terengganu :)

Wednesday, March 15, 2017

First bicara .

Salam and hi !

16/03/2017

This is my first bicara ever. Nervous tak tahu macam mana nak cakap la. Call orang ni, text orang, whatsapp and semua la senang cerita. Thanks to A and Elley sebab banyak tolong aku, bagi aku script la, flow, ajar time bila nak duduk. Haih tu semua pun aku tanya. 

Last2 aku tak guna pun script tu semua. TP (Timbalan Pendaftar, Pn. M) tu make my life soooooooo much easier. Dia tau kot betapa cuakk nya aku time tu plus ada attachment student lagi. Tak sempat nak belek2 script dia dah tanya soalan. So memang sangat impromtu la kiranyaaa. 

Alhamdulillah. Semua berjalan lancar. Dapat PSP. 

Thank you.





Pulau Kapas!

Salam and hi!

#throwback

Ibu pernah tanya;

Yu, kau duduk kat terengganu tu lama2 berapa banyak pulau da kau pergi ?
-(aku pikir) ermmm, satu je kot bu. (aku pikir lagi, memang satu je)
Owhh

Betul ! Sepanjang empat tahun aku stay Terengganu satu pulau je aku pernah pergi. Tu pon ehsan UNISZA buat event kat sana. Aku join Kelab Kayak so final project buat kat Pulau Kapas. Tu first time la aku pergi sana.

Time sampai dia punya excitedddddddd tak tau nak cakap macam mana.

Yela sebelum ni kan kat Melaka, laut yang pernah jejak pun Pantai Puteri, Klebang mana laa sama dengan Pulau kat Terengganu. Dia punya biru aihh rasa nak terjun je. 

Since time tu join kayak, aku dengan sorang member ni nak try la naik kayak sampai tgh2 laut pulau kapas, dia punya jernih sampai boleh nampak corals yg dalam2 tu. 



Kali kedua.

the day i left Terengganu. Lepas habis study. Time tu Adik and kawan dia yang datang jemput aku, so kiteorag plan nak singgah jap kat mana2 pulau. And aku suggest la Pulau Kapas sebab murah dan dekat.

~ tambang bot pergi balik- RM30-00

Murah kan. sebab kiteorang nak pergi balik je. Hiking kejap, pastu mandi2. Terus shoot balik Melaka

So, dua kali je la aku pergi pulau, dua2 pun kat Pulau Kapas je !

Tapi aku still nak cakap, even murah, view dia sangatttttttt cantik. 




hah ! cantik kannnnn.


24 hours Notice

Salam and hi !

Two days ago, my boss fired one of his staff on the ground that he suspect shes stole something from the office. What can i said, im not siding any one of them. I just want to share a lesson behind it. 

Since i enter this office, as i started my chambering, my boss alwayssssss told me that please do not be to close with her. At first im not dare to ask anything, as time goes and boss keep saying the same thing sampai boleh pekak la telinga aku, i ask him one question.

Kenapa boss?

And he answer, "i do not trust her." 

Then dari situ laa semua cerita dia aku tahu, first yang dia ni ade pinjam AHLONG (saya bukan ah long tapi saya mau tolong). Betul2 ahlong tau sebab dengan alasan dia nak bayar kereta takut kena tarik.

From what i see, dia ni memang sejenis yang boros la. Just imigine gaji clerk berapa la sgt tapi yang sure lagi banyak la dari elaun aku hehehehe (sedih sebenarnya), tapi dia nak pakai Iphone 7plus. Mak aiii tak nak kalah. Time aku baru tahu dia beli phone baru aku terus ckp kat dia macam ni;

Eh kak, iphone 6 plus ke ni (aku buta gajet sikit).
-tak lah, iphone 7 plus.
Woww, berapa ni kak?
-akk beli kat courts mamoth (tak tau eja, tapi yang tau confirm hutang la kan)
Owh, hutang?
-haah, nak tunggu beli cash bila la dapat pakai (tak perlu pon nak pakai phone sampai iphone 7 plus)
Berapa kak bulaan2?
-(tak ingat dia jawab berapa, tapi yg aku ingat kalau totalup semua bayaran tiap2 bulan dah nak dekat 7000) 

Ok, yang kedua pasal geran hilang. yang ni boss cerita kat aku, dia cakap anor staff told him. That staff cakap, yang DIA ade nak pinjam geran saya bos, tapi saya tak de, husband saya punya ade la. Tapi saya tak berani la nak bagi DIA. Lepas tu i tanya la Dia nak buat ape dgn geran tu, Dia jawab dia nak pinjam je. 
So dari situ boss aku suspect geran yang hilang tu dia yang curi, sampai boss aku sekrang ni bawak peti besi tau tak kat office. Geran hilang bukan sikit2 weyy nak bayar. Tapi tu takpe la. Since mmg responsibility kita kan. 

And lastly  (yang ni kes lama), i know this just right before she was fired. DIA pernah curi cheque boss and cash kan.
Cerita dia macam ni, dua tahun lepas, boss aku ade la nak buat payment thru cheque and dia sign la cheque tu, tapi tak tulis amount, but dia tak jadi nak buat apyment tu, so dia biar je la cheque tu. Then, esok nya maybe dia check cheque tu dah hilang, and bila dia check account bank ade orang keluar kan duit dari account RM4k. Banyak kot! 

Time tu boss tanya semua staff dia, and tak de sorang pun yang mengaku. So, he said;

i will go to bank rn, and mintak diorang tengok CCTV.

So Dia pun cuakk la.

Boss cakap denga aku, mmg dia straight away keluar tapi dia tak direct g bank, dia g kedai makan dulu. So bila sampai kat bank, DIA tu da ade depan tunggu bos aku. And dia serah kan balik duit RM4k tu kat boss, and ask my boss not to report her to police. So, boss aku pun kesian dekat dia, sebab boss cakap time tu anak DIA still kecik. So dia bagi LAST CHANCE.

And time dia(boss) cerita balik kat aku, Boss said he was regret on that incident, he said he should take action on that time, but he choose to do nothing, dengan alasan dia tak cukup staff time tu.

So, lesson ->> once kita dah buat salah susah nak buat orang percaya kat kita. Bila orang dah bagi second chance gunakan sebaiknya. Trust issue is a big problem. So if can, please stay away from it. Dont u ever do something that can make people have doubt us. 

-->>one more thing, hidup laa dengan kemampuan kita, tak yah la nak bajet pakai telephone memahal tapi membeban kan kita. Lagi satu yang aku pelik dia bukan budak2, dah ade anak pun patutnya dia da boleh fikir mana baik mana buruk 

So jadikan lah iktibar. Act aku kesian jugak kat dia, sebab bos bagi 24 hours notice. Aku harap dia belajar laa dari semua ni . 





Maybe

Salam and hi !

i loveeeeeee this song ! 

Nothing to say just i think ive got a little crush on you, i hope its not to much.

I confirm that its not to much, yelaa i once get a chance to have something, or maybe just a little bit closer but i said NO Thanks. So u got what i mean right ! 

Time Flies !

Salam and hi.

How time flies. Kita sampai tak perasan cepat nya masa berlalu (skema) . Still remember when they are babies. Now, da masuk form 1 da. Haih kakak, cepatnya besauuuuuuu. Achik ni da rasa tuaa sgt tau. Kasih Aliya Fatihah (kakak). Just imagine dia da nak sama besar dgn aku da. 

Seeeeeee ! Sama kan. Kalau ni da sama besar bayangkan pulak laa si abang (Adam Huzaifah). Tinggi lagi and one more thing i about abang yang aku tak suka issssss DIA DA KURUSSSS. So, sape nak team dengan achik lepas ni. Nampak macam kakak je. Hahahaha. Lepas ni da takde da abang BOB, da jadi abang sado :(



 Ni pulak budak tecik ni, duluuuuuuu bukan main lagi tak nak kat orang, sampai susah la mama dia nak bergerak ke nak masak ke. Tapi sekarang budak tecik (Ilham Anaqi) ni da besar da, da jadi good boy da, tak kisah pon dengan orang. Kalau tak dulu asyik nangis je. Tapi la kan, aku pandang di atetap kecik je tak besar2 padahal tahun ni dah tiga tahun da. 


btw, besar ke kecik ke Achik still lovessssssss you. All of u, ni baru dua kerat, ive bunch of them. 

Tuesday, March 7, 2017

now i know :)

Salam and hi !

Sekarang baru aku paham kenapa dia act that way sampai ada orang menyampah kat dia. Myb a little bit annoying i can said, but since aku tengok balik cara dia layan orang dia expect orang akan layan dia just the way she did. tapi manusia kan lain, myb cara dia tak sama dengan org, thats y ada orang menyampah.

Tapi bagi aku just leave her that way, jangan jd judgmental la kiranya. Let her be herself, siapa kau nak halang dia. This morning, aku baru perasan dia memang macam tu. So cerita sikit la ea, since chambering ni aku asyik tido awal je kalau tak lepak dengan kawan2 (kalau lepak satu dua pagi pon takde hal). So aku memang tak akan reply whatsapp or whatsoever pepagi buta. Then, when i woke up this morning i got a text from her saying thank you sebab "bagi semangat". Serious, i do nothing. Just aku cari kan a few tempat chambering untuk dia. From there i figure out this thing. Dia sangat sensitif sampai dia kena make sure dia tak lupa untuk cakap thanks or apa2 je la towards person around her. 

Bagi orang lain, its annoying tapi myb bagi dia, dia just tak nak lupa pada orang sekeliling dia. Even kau buat benda sikit je, but she shows that she really appreciate it. So kita tengok la dari perspective dia, jangan la asyik la pandang negatif je kat dia.

Aku kadang2 sedih jugak bila orang 'pulau'kan dia sebab dia lain sikit. Some of my friends cakap macam ni "ala sikit2 nak touching", boring la kawan dengan dia. Aku pn kadang2 menyampah, tapi aku tak sanggup lagi sampai langsung tak tegur dia. Sampai not even wish her birthday. Memang aku pon bukan baik, to be honest aku pon pernah gaduh dengan dia, tapi kita kan dah besar, mature la konon kenapa perlu treat her that way.

So, aku just nak wish good luck for her future endeavor!