Wednesday, August 16, 2017

TRAGEDI 16/8/17

Salam and hi !


Hit and run? A big NO NO NO from me. That's y aku patah balik tadi. Sorry for all inconvenience, truly sorry. 


LIFE CAN GET HARD AND
THINGS CAN GO WRONG,
BUT NO MATTER WHAT,
YOU'VE GOT TO STAY STRONG!

Wednesday, June 21, 2017

Borak-borak bulan puasa !

Salam and hi!

Ni kejadian dalam bulan puasa OTW dari Melaka ke Muar.

Ye, I know it's not a long journey punnnnnn. BUT since naik kereta dengan Boss, dia punya slow aku pun tak tau nak gambarkan macam mana. Dia tahu da yg kteorg gerak dah lambat sebab lepas g Muar dia kena hantar aku balik Jasin lagi. Haih.

Sepanjang dalam kereta, banyak sgt idea and soalan yg dia nak tanya kat aku. Aku dah la malas nak layan. Sebelum bertolak tu dah la jumpa client dekat KFC. KFC tauuu tak??? Bau ayam diaaaaa, urmmmm. Tapi sebab aku puasa, Boss pun tak nak makan. Dia kata tak baik la, sebab macam tak hormat. Actually, aku okay je. 

Antara soalan dia is;

Siti, apa u nak jawab kalau org cakap dengan u, eh kenapa bela perogol, perompak? Kan dia memang salah. So, apa u nak cakap.

Aku diam.

Siti? 

Senyum je. Sebab dalam fikiran aku, aku belum ready kot untuk kes2 jenayah berat macam tu. 

Dia sambung lagi, owh ok, u puasa kan? U tak payah jawab. U dengar je ape I nak cakap  k.

Hurm. (Suka hati kau laaa nak cakap apa pun, aku mmg malas nak cakap)

Dan dia teruskan membebel sampai, dah nak masuk Merlimau ada one topic yg sangat interesting dia cakap.

Siti, U nak cuti raya berapa hari?

(hah, ni yang nak dengar sebenarnya, sambil tunjuk muka eksaited) U biasa bagi berapa?

I ok je. U mintak la, kalau over sangat kita bincang la. 

(aku diam balik, sebab tak tau nak mintak berapa lama sebab semua orang dah naik keje, kalau cuti sorang2 apa nak buat)

Owh ok la, u fikir, by this Friday U just let me know.

OK.

Dan dia senyap, sampai ke Muar, aku pun macam nak tertido2 dalam kereta.

Satu pun cerita dia sepanjang perjalanan tu, takde satu pun masuk otak aku. 

Konklusi nya, kami bertolak balik dari Muar pukul 5.30, and aku nak bagi tahu yang ESOK nya aku kena attend case at SEREMBAN HIGH COURT. Attend case is not a problem but the problem issssssssss AKU TAK SIAPKAN LAGI PAPER WORK SEBAB IKUT BOSS G JALAN2 SATU HARI ! So ak stay back ofis sampai pukul 7. Beli lauk bungkus la apa lagi. And untuk hari tu sebab aku puasa, boss ikut puasa jugak satu hari

"SITI, HARI NI I PUASA SEKALI DENGAN U"

ok la tu, rasa la satu hari puasa.
p/s: dia tak puasa pun sebab dia berhenti isi minyak pastu beli air gas minum. just tak minum depan aku je 

Thursday, June 8, 2017

Movie Review !

Salam and hi !

Recently, aku pecah rekod  sebab pergi tengok wayang sensorang. Hahahahaha. Loner sangattttttttt aa.


1)

First movie yang aku pergi tengok sensorang is THE BRIDE. Aku sumpah tak tau yang the bride tu horror movie. Yang aku aku tau, aku kena spend for about 3 hours before interview dengan Melaka Bar Committee. So, after duty kat Melaka Bar, around pukul 1 macam tu, aku g Aeon Bukit Beruang g makan2 (time ni belum puasa). So, directly after makan, terus shoot g Melaka Mall, kat seberang tu. And tak check pun screentime ke apa, terus g counter, pastu terus pilih THE BRIDE, sebab tu je time yang sesuai, duration dalam 2 jam, so approximately akan habis dalam pukul 4 macam tu, CUN! sebab aku punya interview pukul 4.30. 

S: ye, nak tengok cerita apa?

M: (tanpa fikir panjang) the bride.

S: (dia bagi tau yang mana seat kosong)

M: (tak perasan pun yang hall tu kosong, means takde org langsung nak tengok cerita tu) yang depan sikit la.

S: untuk berapa orang ye?

M: sorang.

S: SORANG?

M: ye sorang (sambil muka, ele, biarlaaaa aku nak tengok sensorang ke apa, bukan pakai duit kau pun)


Lepas dapat ticket, aku terus masuk hall, sekali bila aku bukak pintu hall tu, takde sorng umat manusia pun. Perghh, nervous aa jugak time tu la terfikir yang ada orang cerita seram2. So time tu la aku gunakan masa yang ada untuk check cerita apa yang aku beli tadi.

Sekali cerita hantu laaaaaaaaaaaaaa !!!!!


Tak seram pulak kau, time kau search tu keluar gambar ni, sebab aku da rasa macam seram2 sejuk, aku tak duduk kat seat aku yang kat depan tu, aku duduk betul2 kat pintu masuk, reason: kalau takut senang nak larikkkkkkkk. Hahahaha.

Sebab da beli and tak nak membazir, aku pun stay laa, dengan harapan ada la orang masuk join aku tengok cerita tu. Time iklan2 yang berlama2 tu, ad orang tolak pintu, rupanya staff dia, hancur hati aku, then bila dah nak dekat start tu, aku sorang tomboy ni masuk, duduk row sama dengan aku. Dalam hati, boleh laaa dari takde. Tomboy tu pun sensorang jugak. Lepas tomboy tu masuk ada la group pompuan2 ala2 yang baru nak up tu masuk (mulut kauu). Time tu ak da rasa confident sikit untuk duduk kat seat aku, aku tengok la kat depan, sensorang.

REVIEW (THE BRIDE):
bagi aku ok la, maybe aku rasa seram sebab aku tengok sensorang. Tapi aku masih ok lagi cuma ada satu part je dlm movie aku rasa macam nak blaaaaa je dari situ, part yang dia mengilai, haiyooooo, puas aku tutup telinga. Aku rasa kalau pergi dengan org, cerita ni takde la seram mana. Just bila kau sensorang jadi penakut sikit, sebab mana tau tetiba ada orang join duduk sebelah ke ? its okay kalau orang if bukan orang????? Huhuhuhuhu


2)

Untuk movie yang kedua ni aku tak tengok sensorang, aku tengok berdua. Dengan dak Awe, time ni kiteorng tengok lepas balik dari Segamat. Sebab hantar kereta kat PUSPAKOM.
Actually, cerita ni aku yang eksaited nak tengok sebab aku memang layan cerita ni time volume 1 dulu, and aku mmg dah fall in love dengan STAR LORD tu. Wiiwiwiiwiwi. Aku risau jugak sebab dak Awe tak layan sangat cerita2 angkasa2 ni. Tapi dia ikut je la, sebab dia tak kan nak tengok cerita sensorang kan, heh.



REVIEW (GUARDIAN OF TEH GALAXY VOL2)

Tersangatttttttttt la best, and aku tak sangka akan ada sad ending untuk cerita ni, macam2 emosi la aku rasa time tu. And aku happy sebab dak Awe pun macam suka, thanks to Baby Groot, hahahaha. Dia suka budak kecik yang comel, degil and tak pakam bahasa. Baby Groot, you're the cutesssssttttt thing in this universe. Cerita sangat best sampai aku rasa nak repeat je. Seriously.


3)

Movie yang paling latest sekali aku tengok and im alone again. Hehehe. First time dulu, aku fikir ee malu la nak tengok movie sensorang, awkward la, macam2 lagi la aku fikir. Ni da second time, aku redah je, time ni aku pergi da puasa. Cerita nya bermula;

S: hai, nak tengok cerita apa?

M: pirates of the caribbean.

S: ok, untuk berapa orang ye?

M: Sorang

S: (pandang aku muka pelik jugak) erm, nak popcorn?

M: (nampak aku macam tak puasa ke) *aku pandang dia dengan pandangan paling menyampah,annoying, and aku pandang je dia without a word*

S: eh tak, popcorn boleh bawak balik untuk berbuka.

M: takyah la. Tu je

Oh ya, ni aku tengok sensorang sebab aku kena tunggu staff mahkamah masuk kerja. Aku datang time tu pukul 1230tghari (jumaat), so staff tu dah keluar, so sebab urgent aku terpaksa handle benda tu sampai selesai. So, no choice. Movie time la ape lagi.

Cerita ni aku memang layan almost semua sequel dia. Just satu je aku tak tengok, ON STRANGER TIDES. Lain semua aku tengok. 


REVIEW (PIRATES OF THE CARIBBEAN: SALAZAR'S REVENGE/ DEAD MEN TELL NO TALES)

Since aku memang layan, cerita ni aku suka sebab dia ada part kelakar, obviously part Captain Jack, he's soooooooooo funny. Ada jugak part action time scene berlawan dengan Capitan Salazar. Ada sedih, pasal family. All in one la, senang cakap. Punya la lama cerita ni, sampai si Will Turner tu dah ada anak, yang sama besar macam dia time first sequel dulu. Watak2 yang baru sangat best. Semua besttttttttttt aa pasal movie ni. Berbintang2 aku boleh bagi, hahhaa.

P/s: jangan pelik kalau ternampak aku kat wayang sensorang. :)

Wednesday, June 7, 2017

GIGS BALIK KAMPUNG *jandabaikXbukittinggi*

Salam and hi!

More than 10 years of friendship. My decision to join them reallyyyyy worth it. I enjoy every second being with them. We're all the same just like before, we fight, we talk, we laugh. There is nothing on this earth more to be prized than true friendshipHope it will last forever, yang tak dapat join, faham, sekarang semua dah ada commitment masing2. Yang dah kahwin, kerja, just nanti harap ada one fine day all the gigster dapat reunion sesama k. Loveeee u guys a lottttttttttttt



Sampai2 je aku la orang paling eksited sekali nak gi terjun air sungai depan homestay tu. Gambar ni nampak kan air keroh, sebab baru lepas hujan, but i dont care, nak terjun jugak, 










Happy faces. Lepas mandi2 nak tawaf kampung pulak, da macam budak sekolah kena hantar kem jati diri tau. Its ok, im just happy being together with youuuuuu olsssssss. 





 Lepas dah lunch, mandi2, sambil nak tunggu turn mandi, so, kita main UNO dulu. Main2 jugak mulut masing2 tak berenti nak mengunyah. Kuaci is my all time fav snack.



Time nak prepare untuk dinner, kteorg divide dua group, 
1. masak kat dapur, goreng fries, nudgets, dll (so gambar dorang takde, sebab free hair kat dalam rumah)
2. geng hidup api nak buat bakar ayam, and kena laa bakar ayam tu.

So untuk ni ada story sikit,

M: eh, kita start hidup api (untuk bakar ayam) lepas maghrib la.

P: eh, takde2 kita start hidup api sekarang ( time tu dalam pukul 5 lebih nak dekat pukul 6)

M: awal nyaaaaaaaaaaaaaa !

Sambil membebel sebab kena hidup api awal, aku dengan finie g la amek tempat untuk bakar tu. Bermula la, kejadian nak hidupkan api, punyaaaaaaaa laaaaaa susah. Sebab sebelum ni kalau ad BBQ dengan family, abg2 yang buat, sekali time kena buat sendiri, mygadddddddddd. Habis separuh kot starter yang Pikah beli untuk hidupkan api. Gambar di atas merupak geng hidup api dari petang sampai malam.

Kalau la ikut plan aku hidup api lepas maghrib, tak makan malam la kita semuaaaaa hari tu. Hehehe





Tu muka tu da paling habis berminyak dah tu. Sebab ade dua tempat bakar, mula2 aku dgn finie amek yang besar tu, masukkan arang dalam dia, lepas da lamaaaa da farina dll try hidupkan api tu, aku terfikir pulak, eh kalau besar ni jauh la api dgn ayam, bila nak masak, arang kita pun bukan banyak sgt.

So, gunalah yang kecik tu. Problem solved.





Wowwwwww, tempting nyaa rupa ayam tu, ni bukan indah khabar dari rupa tau, sebab ayam tu memang sedap ngat2.

Ni time dinner, semuaa wajib pakai kain batik sebab ikut tema " GIGS BALIK KAMPUNG". Bibir merah2 tu kengkonon oldschool la tu.






Mandi2 hari ke-2, air tu dah nampak jernih sikit kan, lepas berendam, budak2 ni main batu, susun batu, menara batu, ape2 laaa. Air dia punyaaa sejuk syokkk wooooooo








Lepas checkout homestay, semua taknak balik dulu, So our next plan issssssss BIKIT TINGGI. 













Dan selepas bergambar, g RnR, makan, and shoot terus balik Melaka. 

LOTS OF LOVE.

THE END .



Tuesday, March 28, 2017

T A M A K !

Salam and hi !

Suddenly, this word crossed my mind, why people should be TAMAK! Why???  Supposedly, since u r getting older, lagi banyak kan masa g  masjid, kuliah agama, dekatkan diri dengan Allah ni tak. 

As for me, what can I do is just sit back and watch all this drama/ nonsense, nak bandingkan umur aku memang tak layak nak tegur KAU. Tapi kalau ikut perangai aku rasa at least im better than u. Macam dalam drama, orang baik mesti asyik kena tuduh buat ini laa buat itu laaa, but at the end nanti kita tengok laa siapa yang betul siapa yang salah. Buat apa nak takut kalau tak buat salah kan. HE knows everything. 

Cerita pasal tamak ni aku teringat kat arwah Odang (atuk, tak tau kenapa aku panggil dia Odang, memamg dari kecik, bila da besar baru aku rasa pelik sebab semua kawan aku panggil atuk dia atuk), dia pernah cakap macam ni;

Buat apa nak tamak, biarkan lah orang tu, kita tengok apa dia nak buat, kalau pun dia tamak aku tak rugi, dia pun tak senang.
Ada betul nya jugak cakap arwah Odang, based dengan apa yang aku tengok, oang yang tamak ni hidup dia tak senang pun makin lama makin susah ada la. Tapi nak buat macam mana, doakan je la one fine day nanti dia akan berubah. And jauhkan lah diri kita dari sifat2 tamak.

 Wallahu a’lam.

Monday, March 27, 2017

보고싶다

Salam and hi!

I realyyyyyyyyyyyyyyyy miss you :( 

Last week, tetiba dapat whatsapp dari dia;

Mas, kau ke KL jauh tak? 
Tak, dua jam je kot kenapa?
Aku nak jumpaaa kau, rinduuuuuuuuu.
Aku punnnnnn...bla..bla..bla


Rindu nak bawak moto malam2, gelak kuat2, kacau budak sebelah rumah, layan movie korea, layan Running Man, hiking, makan banyak2, tidur rapat2 sebab dua2 penakut, main lari2 dalam rumah sebab dengar bunyi pelik, pindah rumah setiap sem, mandi laut, mandi air terjun sampai nak mati lemas hahahahaha, pilih baju hujan yg cantik2 sebab takut basah g kelas, main air banjir, g makan ayam penyet, g mydin, g mesra mall, makan nasi minyak mama, makan kek cheese kau buat, g makan pizza, stress study g karaoke, mengumpat, kau study aku tido, esok nya kau ingatkan balik ape yg kau baca, sebabkan aku tak baca, aku dengar je kau membebel, main makeup2, beli barang makeup, beli kasut walaupun dah ada, masak carbonara kat rumah, cari gaduh dengan orang, cuci mata lepak kat pantai, tolong up status untuk aku sebab aku memang tak suka update status, hijack phone aku pastu bukak FB aku puji diri dia sendiri comeyyy, post gambar sendiri kat IG dengan caption ZUYEEN COMEY .

To others mayb apa yang kiteorg buat agak membosankan, tapi tu la cara kita nak happy2 masa study kat Terngganu. Eventho simple but it is soooooooo precious. Teringat pulak ayat Syahrul; aku suka kek batik sebab dia simple tapi elegant (aku tak paham kenapa dia pakai word elegant, biarkan laa dia).

Kita sampai pernah cakap biarlaa semua org nak cari pasal/gaduh dengan kita, janji kita tak kacau dia and kita happy, biar laa kawan dua orang je. hahahahahaha. Sedih ! Nasib ada dua ketul budak Account yang nak kawan dengan dua ketul budak Law yang takde kawan ni :)




Nanti kita set date ea, bilaa tu??

From your ex-roommate, ex-classmate, ex-housemate.


Thursday, March 23, 2017

MENUNGGU !

Salam and hi !

First of all, aku nak cakap aku memang paling benci menungguuuuuuuuuuuuuuuuu !

But what to do, involve dengan kerja yang macam ni. Kejap kena tunggu Pegawai kerajaan la, tunggu itu laa, tunggu ini laaa, bla...bla... Yang paling aku benci tunggu client yang tak pernah on time. Tak on time tu still boleh consider lagi, tapi kalau kau tunggu the whole day tapi dia tak muncul2, mau tak menyirap pulak. Kalau dah tahu cant be on time, jangan laaaaaa gegatal call cakap nak datang. Simple, bila kau da ready nak datang, baru call.

Punctual. Susah agaknya nak punctual. Tak dapat tajam (sharp) dapat tumpul2 sikit pun jadi laaaa. 

Friday, March 17, 2017

Free TALK

Salam and hi!

Tahu tak ape maksud dia? It means free advise yang panjangnya da boleh buat Talk/ceramah.

Location : Mahkamah Sesyen 3[MS2] (or 2, i cant remember) 

Aku pun masuk lah ct dengan heboh nya sebab case aku dekat ct sebelah tangguh. So aku g la MS2 sebab nak jumpa Mira. Masuk2 tengok dia tengah borak dengan sorang Pakcik ni. He looks soooooooo familiar kat ct ni. 

Masuk2 aku terus g kat Mira;

Eh, case aku tangguh la, bosan, case kau bila nak start.
-kejap lagi kot

Suddenly, that Pakcik menyampuk;
Sape ni?
-Kawan saya la pakcik. Sama macam saya jugak, budak chambering.

And dari situ lah bermula nyaa talk dia.

Kids nowadays, haih tak tahu la macam mana nak cakap. Pemalas. Semua pun nak spoon feed. Tak usaha. No effort to improve themselves. (Aku da pelik da, Mira kat sebelah ni sengih, dia sambung lagi.)  Luar, appearance nak smart , tapi otak tu tak nak smart. Yang perempuan pun tudung nak cantik je, nak tajam biar nampak kemas, tapi akal tak tajam (dengan sedikit rasa menyirap, aku terus betul kan tudung, hehehe, pastu Mira sound aku-kau ni lagi dia cakap lagi kau buat-) Hah tengok tu. Haih. One more thing yang pakcik perasan, our younsters dont have good command of English. Baik Peguam ke, Doktor ke sama je. Why not kita improve our english pergi lah beli newspaper, one word per day, dalam setahun ade 350 days, kan dah boleh dapat 350 bombastic words. Ni tak, media sosial je la yang kau pandai. Once we have good command of English we can build our confidence level. Baru orang pandang ~~ blaa blaaa (tak ingat lagi ape pakcik ni cakap)

Lepas agak lama dengan talk tak berbayar which i think ada baik nya, tapi macam malas nak dengar sebab budak muda kan pemalas. Let figure out something to stop this pakcik daripada membebel dengan lebih panjang lebar.

I got an idea. Aku pun mulalah tanya;

Eh, Mira, kau tak g kat boss kau ke, kan dah nak start?
-Haah la memang aku nak g la ni.
Kau g la, aku pun nak g jumpa Elley ni. Pakcik saya pergi dulu la ye, kawan saya tunggu kat luar tu.


Pakcik tu sambung lagi, 'dah nak g ke? owh kawan da tunggu eh takpelah'

Aku pun dengan pantas membuka langkah. Bersedupppp aku cabut.

Ada betul jugak kata pakcik tu, cumaa aku time tu nak berborak, macam tak kena la time tu. So pakcik kalau kita jumpa lagi, boleh lah saya dengar ceramah pakcik 
 

Legal Aid Duty

Salam and hi!

Tadi, masa duty kat Malacca Bar aku come across with this phrase.



SEEK and you shall find.
ASK and you shall receive.
BANG the door and it will open for you

Thursday, March 16, 2017

Makang2 !

Salam and hi !

Tetiba macam rindu pulak kat Terengganu tempat tumpah air mata, peluh ku. Yelakan tempat tumpah darahku bukannnn. Semua la yang aku rindu esp kawan2. Last jumpa tahun lepan bulan 10 time konvo. Bila laa ade orang nak kawen ni, boleh jumpa. Tu je satu cara nak jumpa. 

Ape yang best kat Terengganu?

LAUT
Macam yg aku cakap, laut dia cantik woooooooooo.

MAKANAN
  1. A few la, sebab bukan taste aku. Aku sangat suka pedasssssssssss. Orang Ganu pedas dia manja2 je. Tapi aku satu tempat ni kiteorng selalu g makan and kiteorang bagikan nama KEDAI PEDAS untuk dia. Jarang la makan kat kedai tu, sebab biasa bungkus je. Nak tau sebab apa? Sebab kalau makan kat kedai org tgok kita makan pun sedih, rasa nak menangis makan sebab terlampau pedas, tapi serious sedap. Kiteorang (qeela,zureen,safraa) ni mmg suka makan pedas,qeela and safraa orang Johor so memang suka mkan pedas, yang zureen tu org Ganu tapi tak tau la kenapa dia memang suka makan pedas, so memang sekepalaa la. Sampai ada satu tahap tu sampai kiteorg rasa boleh bocor usus sebab makan pedas sgt.
  2. Tempat yg selalu jugak aku g makan, nama dia SELERA KAMPUNG. Memang kampung betul la makanan dia, ade budu, ulam2. memeng best la. Lokasi: Belakang UMT
  3. Yang paling best is AIR KELADI BUBBLE. Ni biasanya kan pergi time petang, dia punya mee sup plus air keladi bubble memang terbaik la, dengan aingin sepoi2 bahasa tepi pantai, ishh memang best la. Kalau g situ memang tak lain la,mesti akan order bihun sup and air keladi bubble. Lokasi: PANTAI TOK JEMBAL, KUALA TERENGGANU. 
  4. Satu lagi tempat yang aku selalu g makan ikan celup tepung POK NONG. Kalau pergi sini memang tak boleh lambat. Kalau lambat memang panjang la kau kena beratur. Aku pernah mimpi nak makan sotong celup tepung dia. So, esoknya aku ajak la Zureen g, tapi sekali ade dua bas daaaaaaaaaa. Sebab memang nak makan, aku sanggup beratur biarla panjang pun. Sotong celup tepung dia memang rare la, aku boleh cakap tu yang paling sedap yang aku pernah makan, kau akan gunting sendiri sotong tu, pastu ada air2 keluar. Juicy nyaaaaaaaaaaaa. Serious sedap. Haritu, time konvo aku suruh Along aku g sana, dia kata sedap, habis licin semuaaaa. 

Image result for warung pok nong terengganu
Gambar dari Google

kedai kampung je tapi dia punya ramai orang datang haih. Jenuh nak beratur. Tapi puas hati la sebab sedap. 

Thats all, tempat2 yang suka pergi sepanjang aku berada di Terengganu :)

Wednesday, March 15, 2017

First bicara .

Salam and hi !

16/03/2017

This is my first bicara ever. Nervous tak tahu macam mana nak cakap la. Call orang ni, text orang, whatsapp and semua la senang cerita. Thanks to A and Elley sebab banyak tolong aku, bagi aku script la, flow, ajar time bila nak duduk. Haih tu semua pun aku tanya. 

Last2 aku tak guna pun script tu semua. TP (Timbalan Pendaftar, Pn. M) tu make my life soooooooo much easier. Dia tau kot betapa cuakk nya aku time tu plus ada attachment student lagi. Tak sempat nak belek2 script dia dah tanya soalan. So memang sangat impromtu la kiranyaaa. 

Alhamdulillah. Semua berjalan lancar. Dapat PSP. 

Thank you.





Pulau Kapas!

Salam and hi!

#throwback

Ibu pernah tanya;

Yu, kau duduk kat terengganu tu lama2 berapa banyak pulau da kau pergi ?
-(aku pikir) ermmm, satu je kot bu. (aku pikir lagi, memang satu je)
Owhh

Betul ! Sepanjang empat tahun aku stay Terengganu satu pulau je aku pernah pergi. Tu pon ehsan UNISZA buat event kat sana. Aku join Kelab Kayak so final project buat kat Pulau Kapas. Tu first time la aku pergi sana.

Time sampai dia punya excitedddddddd tak tau nak cakap macam mana.

Yela sebelum ni kan kat Melaka, laut yang pernah jejak pun Pantai Puteri, Klebang mana laa sama dengan Pulau kat Terengganu. Dia punya biru aihh rasa nak terjun je. 

Since time tu join kayak, aku dengan sorang member ni nak try la naik kayak sampai tgh2 laut pulau kapas, dia punya jernih sampai boleh nampak corals yg dalam2 tu. 



Kali kedua.

the day i left Terengganu. Lepas habis study. Time tu Adik and kawan dia yang datang jemput aku, so kiteorag plan nak singgah jap kat mana2 pulau. And aku suggest la Pulau Kapas sebab murah dan dekat.

~ tambang bot pergi balik- RM30-00

Murah kan. sebab kiteorang nak pergi balik je. Hiking kejap, pastu mandi2. Terus shoot balik Melaka

So, dua kali je la aku pergi pulau, dua2 pun kat Pulau Kapas je !

Tapi aku still nak cakap, even murah, view dia sangatttttttt cantik. 




hah ! cantik kannnnn.


24 hours Notice

Salam and hi !

Two days ago, my boss fired one of his staff on the ground that he suspect shes stole something from the office. What can i said, im not siding any one of them. I just want to share a lesson behind it. 

Since i enter this office, as i started my chambering, my boss alwayssssss told me that please do not be to close with her. At first im not dare to ask anything, as time goes and boss keep saying the same thing sampai boleh pekak la telinga aku, i ask him one question.

Kenapa boss?

And he answer, "i do not trust her." 

Then dari situ laa semua cerita dia aku tahu, first yang dia ni ade pinjam AHLONG (saya bukan ah long tapi saya mau tolong). Betul2 ahlong tau sebab dengan alasan dia nak bayar kereta takut kena tarik.

From what i see, dia ni memang sejenis yang boros la. Just imigine gaji clerk berapa la sgt tapi yang sure lagi banyak la dari elaun aku hehehehe (sedih sebenarnya), tapi dia nak pakai Iphone 7plus. Mak aiii tak nak kalah. Time aku baru tahu dia beli phone baru aku terus ckp kat dia macam ni;

Eh kak, iphone 6 plus ke ni (aku buta gajet sikit).
-tak lah, iphone 7 plus.
Woww, berapa ni kak?
-akk beli kat courts mamoth (tak tau eja, tapi yang tau confirm hutang la kan)
Owh, hutang?
-haah, nak tunggu beli cash bila la dapat pakai (tak perlu pon nak pakai phone sampai iphone 7 plus)
Berapa kak bulaan2?
-(tak ingat dia jawab berapa, tapi yg aku ingat kalau totalup semua bayaran tiap2 bulan dah nak dekat 7000) 

Ok, yang kedua pasal geran hilang. yang ni boss cerita kat aku, dia cakap anor staff told him. That staff cakap, yang DIA ade nak pinjam geran saya bos, tapi saya tak de, husband saya punya ade la. Tapi saya tak berani la nak bagi DIA. Lepas tu i tanya la Dia nak buat ape dgn geran tu, Dia jawab dia nak pinjam je. 
So dari situ boss aku suspect geran yang hilang tu dia yang curi, sampai boss aku sekrang ni bawak peti besi tau tak kat office. Geran hilang bukan sikit2 weyy nak bayar. Tapi tu takpe la. Since mmg responsibility kita kan. 

And lastly  (yang ni kes lama), i know this just right before she was fired. DIA pernah curi cheque boss and cash kan.
Cerita dia macam ni, dua tahun lepas, boss aku ade la nak buat payment thru cheque and dia sign la cheque tu, tapi tak tulis amount, but dia tak jadi nak buat apyment tu, so dia biar je la cheque tu. Then, esok nya maybe dia check cheque tu dah hilang, and bila dia check account bank ade orang keluar kan duit dari account RM4k. Banyak kot! 

Time tu boss tanya semua staff dia, and tak de sorang pun yang mengaku. So, he said;

i will go to bank rn, and mintak diorang tengok CCTV.

So Dia pun cuakk la.

Boss cakap denga aku, mmg dia straight away keluar tapi dia tak direct g bank, dia g kedai makan dulu. So bila sampai kat bank, DIA tu da ade depan tunggu bos aku. And dia serah kan balik duit RM4k tu kat boss, and ask my boss not to report her to police. So, boss aku pun kesian dekat dia, sebab boss cakap time tu anak DIA still kecik. So dia bagi LAST CHANCE.

And time dia(boss) cerita balik kat aku, Boss said he was regret on that incident, he said he should take action on that time, but he choose to do nothing, dengan alasan dia tak cukup staff time tu.

So, lesson ->> once kita dah buat salah susah nak buat orang percaya kat kita. Bila orang dah bagi second chance gunakan sebaiknya. Trust issue is a big problem. So if can, please stay away from it. Dont u ever do something that can make people have doubt us. 

-->>one more thing, hidup laa dengan kemampuan kita, tak yah la nak bajet pakai telephone memahal tapi membeban kan kita. Lagi satu yang aku pelik dia bukan budak2, dah ade anak pun patutnya dia da boleh fikir mana baik mana buruk 

So jadikan lah iktibar. Act aku kesian jugak kat dia, sebab bos bagi 24 hours notice. Aku harap dia belajar laa dari semua ni . 





Maybe

Salam and hi !

i loveeeeeee this song ! 

Nothing to say just i think ive got a little crush on you, i hope its not to much.

I confirm that its not to much, yelaa i once get a chance to have something, or maybe just a little bit closer but i said NO Thanks. So u got what i mean right ! 

Time Flies !

Salam and hi.

How time flies. Kita sampai tak perasan cepat nya masa berlalu (skema) . Still remember when they are babies. Now, da masuk form 1 da. Haih kakak, cepatnya besauuuuuuu. Achik ni da rasa tuaa sgt tau. Kasih Aliya Fatihah (kakak). Just imagine dia da nak sama besar dgn aku da. 

Seeeeeee ! Sama kan. Kalau ni da sama besar bayangkan pulak laa si abang (Adam Huzaifah). Tinggi lagi and one more thing i about abang yang aku tak suka issssss DIA DA KURUSSSS. So, sape nak team dengan achik lepas ni. Nampak macam kakak je. Hahahaha. Lepas ni da takde da abang BOB, da jadi abang sado :(



 Ni pulak budak tecik ni, duluuuuuuu bukan main lagi tak nak kat orang, sampai susah la mama dia nak bergerak ke nak masak ke. Tapi sekarang budak tecik (Ilham Anaqi) ni da besar da, da jadi good boy da, tak kisah pon dengan orang. Kalau tak dulu asyik nangis je. Tapi la kan, aku pandang di atetap kecik je tak besar2 padahal tahun ni dah tiga tahun da. 


btw, besar ke kecik ke Achik still lovessssssss you. All of u, ni baru dua kerat, ive bunch of them. 

Tuesday, March 7, 2017

now i know :)

Salam and hi !

Sekarang baru aku paham kenapa dia act that way sampai ada orang menyampah kat dia. Myb a little bit annoying i can said, but since aku tengok balik cara dia layan orang dia expect orang akan layan dia just the way she did. tapi manusia kan lain, myb cara dia tak sama dengan org, thats y ada orang menyampah.

Tapi bagi aku just leave her that way, jangan jd judgmental la kiranya. Let her be herself, siapa kau nak halang dia. This morning, aku baru perasan dia memang macam tu. So cerita sikit la ea, since chambering ni aku asyik tido awal je kalau tak lepak dengan kawan2 (kalau lepak satu dua pagi pon takde hal). So aku memang tak akan reply whatsapp or whatsoever pepagi buta. Then, when i woke up this morning i got a text from her saying thank you sebab "bagi semangat". Serious, i do nothing. Just aku cari kan a few tempat chambering untuk dia. From there i figure out this thing. Dia sangat sensitif sampai dia kena make sure dia tak lupa untuk cakap thanks or apa2 je la towards person around her. 

Bagi orang lain, its annoying tapi myb bagi dia, dia just tak nak lupa pada orang sekeliling dia. Even kau buat benda sikit je, but she shows that she really appreciate it. So kita tengok la dari perspective dia, jangan la asyik la pandang negatif je kat dia.

Aku kadang2 sedih jugak bila orang 'pulau'kan dia sebab dia lain sikit. Some of my friends cakap macam ni "ala sikit2 nak touching", boring la kawan dengan dia. Aku pn kadang2 menyampah, tapi aku tak sanggup lagi sampai langsung tak tegur dia. Sampai not even wish her birthday. Memang aku pon bukan baik, to be honest aku pon pernah gaduh dengan dia, tapi kita kan dah besar, mature la konon kenapa perlu treat her that way.

So, aku just nak wish good luck for her future endeavor!


  



Sunday, February 26, 2017

Geng tengok bola !

Salam and hi !

Its soooooooooooooo much fun watched football match. Seriously. Even malam tu Melaka United kalah dengan pahang (3-1), tapi it was fun. Just aku tak suka, penyokong baling2 barang, pastu gaduh sesama sendiri, Chill la kan, kita datang nak tengok bola, bukan nak cari gaduh.

What surprise me, before ni aku ada pergi match yang JDT main, penyokong dia yang muda2 macam kasar sikit, tapi sikit je aa, yang kat melaka lain pulak, pakcik2 yang hardcore, hehehe ! Semua bahasaa laa keluar. Haih ! Dah tua pon still tak tunjuk contoh yang baik.

Next match kami nak pergi lagi. 

(18 March 2017/ Melaka United LWN PP)


ni first match yang aku tengok Melaka United lawan :)


This is my newest crush, wiwiwiwi <3 p="">




Dont be sad k, i still love you, hahaha


This is the best moment throughout the night !
I feel it !


here we go ! (cameron highlands) #notyet PART 2

Salam and hi !

Al kisah, family pon nak join trip ni, so we need a proper plan. Tak kan la ramai2 tu nak naik bas. Better drive sendiri. 

So, untuk proper plan, I  need more time, to organize this trip ! 

Haiyooo, ingat boleh la nak backpack je, redah je, but since fam nak ikut, kita tukar plan la.

Huh !

Tuesday, February 21, 2017

Rindu KK !

Salam and hi!

Since dah lama tak g holiday ni, rasa macam rinduuuuuuuuuuu sangat kat Sabah. Yela pergi last year bulan Oct, lamaa da kan. Since then, tak de pon g holiday. 

My routine everydy, check flight ticket, kot2 boleh "ter"beli and balik rumah straight pack baju and next moring, flyyyy ! How I wish.

So to ease my feeling, i think i shld post an entry of my prev trip. Tak lama pon trip tu, but its simple and nice. Under budjet, so sekarang selain short trip ke Cameron Highlands (notyet) yang still in plan, aku sekarang tengah saving untuk ke Lombok . 

Ni pon tak tau laa jadi ke tak, plan nak pergi hujung tahun ni. Insha Allah :)


Monday, February 20, 2017

here we go ! (cameron highlands) #notyet PART 1

Salam and hi !

*what ive been planning during last weekend*

Last weekend, teman mama n kazen went for a meeting. Not really a meeting actually, just listen to someone story which in any way not related to me. sigh.

During that time, my kazen ask me, eh yu, jom laa g cameron highlands ! 
eh nakk,, aku dari first year study nak g tapi kengkawan aku semuaa tak nak g sana :(

kau survey laa, berapa cost nak g sana. Me, dengan segara on google search homestay, ofcos la kan, nnti nak tido kat mana, original plan, nak pergi balik je. But since i manage to find an affordable homestay why not kita stay kan. Bak kata my kazen, kalau murah macam tu dua hari pon boleh !

To be continued, we started to talk about in again in our way to my nenek's house.
Aku betul2 nak pergi ni, last aku pergi time kita kecik2 dulu - H
Yelaa, dengan aku kan, umur dalam 5-6 tahun macam tu. - M
Tu laa, takde memory langsung.- H
Yang ada pon gambar.- M

The result of my research. Huh, nak g Cameron pun buat research tau, al maklumla, limited budget. Hehehee


1.     Go to MC (coz we're from Melaka), buy ticket to TBS or KL Central (around Rm 15 i guess sebab lama tak naik bas g sana) 
2.     Then, dari TBS/KL Central naik bas g Cameron. ( more or less RM 35 based on research)
3.     Already in Cameron (at bus station probably), take Grab car to homestay. ( not sure, but for sure less than RM 10)
4.     Check in homestay (RM55 per night) ok la kan, murahhhhhhh
5.     So, next day, from homestay to cameron highlands, kita jalan kaki je la. based on Maps, it takes 4 mins, but im not sure we will reach within 4 mins. hahaha. 
So sum up all the money needed for travel and homestay, we only need for about/ average RM 80 per person.

So now, nak survey intersting places in Cameron Hoghlands. Chiowww. Adiossss. Next entry ill prepare the tentative of the activities ! Soon.


3 months !

Salam and hi !

Now, almost three months from i started my chambering. As for now, under control, the pressure, the works, ect. Act there is no pressure at all, maybe slightly but i still can handle it. 

Based from storiessss i heard, there is some of pupil that cant handle pressure and later QUIT his/her chambering. For me, as for now, kau nak belajar kan, just take it as a learning process, ofcos tak semua kita tahu, and ofcos we did mistakesssss. but as long as u willing to learn, the pressure is doesnt matter. 

Just like my master alwayssss said (i said alwayssss), this is not easy, this profession is not easy but as long as u can handle and overcome the problems, u will success. i remind u there is no shortcut to achieve something. 

As the time goes by, i think that im in love in this profession, but im not sure whether to proceed to be a lawyer or not. yaa, sometimes in love also had some confusion. what i know, ive to finish my chambering !